Nijedna količina “kvarcovanja” nije bezbedna

0
Profimedia

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kojem ultraljubičasto svetlo za “kvarcovanje” može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži, prenosi N1.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorijei – naučnici su procenili da se melanom pojavljuje deset godina pre kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane s melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

“Nema količine ‘kvarcovanja’ koja je bezbedna”, kaže autorka istraživanja dr Toni Barbidž s medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

“Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu”, kazala je Barbidž.

“Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume”, dodala je.