Bosanac tužio Folksvagen, traži 750 miliona evra na ime odštete

0
Foto: Profimedia

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodelova “Prevent”, tužio je nemačkog automobilskog giganta Folksvagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara, prenosi Bizlife.

U tužbi se navodi da VW ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga.

Na primer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama koje su takođe dobavljači čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Tužba podneta sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih delova za VW u saveznoj državi Mičigen koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu “Prevent”, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

“Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju”, odgovorili su iz Folksvagena.