“Nije to statua Zlatana Ibrahimovića, već bista za izdaju i pohlepu”: Velika priča o tome kako je Ibra podelio Švedsku

0
Foto: Profimedia

Pola četiri, subota popodne u južnom Stokholmu – ulica narodnog kralja. Navijači obučeni u zeleno piju Kenedi i gledaju meč Kaljarija i Milana. Tišina je, iako je pun kafić.

Nekoliko uzdaha. Milan je pogodio stativu. Novi manjinski vlasnik Hamarbija, čovek koji je podeli Švedsku, opasan je po protivnički gol i sa 38 godina.

Navijači tog tima, manjinska su grupa koja ne prezire Ibrahimovića od kada je pre sedam nedalja objavio zeleno-beli dres i držao čitavu zemlju u neizvesnosti 24 sata. Spekulisalo se da je njegov brat koji se bavi e-sportsom možda prešao u neki tim sličnih boja.

A onda je Ibrahimović objavio da je kupio 23 odsto deonica Hamarbija.

I sada navijači tog tima sa pažnjom gledaju na Apenine gde je Ibra nastavio karijeru, dok čitava Švedska gleda ka njima i nada se da će ispasti u 12. ligu.

“Gledali smo ga kao heroja jer je sa dna došao do vrha. Svi klinci iz njegovog komšiluka navijali su za njega jer niko nije verovao da će stići toliko daleko. Sa tim mentalitetom tako karakterističnim za Malme – mi sami protiv svih. A onda je postao deo svega koji preziremo i protiv kog se borimo”, istakao je predstavnik navijača Malmea u razgovoru za The Athletic.

“Nije to više statua Zlatan Ibrahimovića, već statua izadaje i pohlepe”.

Hamarbi je drugačiji. To je klub koji nije popularan zbog svojih rezultata. Oni igraju zabavan fudbal i ne pobeđuju.

Tim izgrađen na “uvrnutim” principima, koji je najpopularniji u Stokholmu, iako je AIK esteblišment švedskog fudbala, a oni su od osnivanja bili niža klasa.

Navijači piju Kenedi jer je Kenedi Bakarčioglu proslavljao jedan od svojih golova tako što je popio pivo, usred utakmice. Bilo je to mnogo zabavno.

Osvojili su jednu titulu za 105 godina postojanja, a to kako klub na sebe gleda pokazuje i to što su promenili trenera te godine, usred sezone, jer je igrao “dosadan fudbal”.

Kada je Hamarbi zapao u finansijske probleme, u čitavu priču je ušla kompanija AEG; dobili su zatim novi stadion i ambicije su se malo promenile. Više niko nije imao iste ambicije i pojavila se želja navijača da njihov tim i pobeđuje.

Kada su ljudi iz borda kluba bili pozvani u Los Anđeles u novembru niko nije imao predstavu šta bi moglo da se promeni, a onda su se, kao i drugi Šveđani – zaprepastili.

Profimedia

Zlatan je odmah rekao da želi da pomogne da se razvije akademija kluba i rad sa mladim igračima. Niko nije siguran šta Ibrahimovića zapravo interesuje ali je nepodeljeno mišljenje da je njegov potez kontroverzan.

I ne samo zbog kupovine deonica rivalskog kluba njegovog detinjstva, već i zbog sveukupnog nepoštovanja prema tom klubu koji ga je gurnuo u evropske, fudbalske visine.

Ostalo je još nekoliko utakmica do kraja Malemeove kampanje za 2019. godinu i 37-godišnji fudbaler Markus Rosenberg je trebalo da se oprosti. Jedan od najvećih igrača Malmea u poslednjih nekoliko decenija.

Samo 48 sati pre njegovog oproštajnog meča, Ibra je objavio da je kupio deonice Hamarbija.

The Athletic povlači zanimljivu paralelu – zamislite da Stiven Džerard ili Keni Dalgliš na dan kada Liverpul osvaja titulu, najave da kupuju deonice Mančester Junajteda.

Zlatanovo značenje za Švedsko društvo je višeslojno.

On je bio “falafel boy” a onda se prometnuo u jednog od najubitačnijih evropskih fudbalera. Dete imigranata, razrovane porodice, koje je ostvarilo uspeh, na svoj način. Provokativno. Bio je katalizator svih promena u Švedskoj i švedskom fudbalu. Omogućio je ljudima da sa više uverenja poveruju u svoje snove.

A onda je podelio Švedsku.

Jedni smatraju da je u pitanju njegov rad na “brendu Zlatan”, da je sve previše isfolirano. I onih koji veruju u njega. Ali se tog brenda pribojavaju.

Svi oni koji su uzdahnuli kada je protiv Kaljarija pogodio stativu, na drugom kraju Evrope.