“Nije se prevrnuo neki kamion nego raketni sistem koji vredi milione evra”

8
Foto: Printscreen Youtube / N1

(Beta) – Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je prevrtanje artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E na putu kod Ostružnice nešto što je neprihvatljivo i nezamislivo i incident koji ne može da ima opravdanje.

“Ne ulazeći u to pod kojim okolnostima se to dogodilo, to je nešto što je nezamislivo i neprihvatljivo. To je nešto što nema opravdanja i ne može se samo odmahnuti rukom i reći: ‘Pa, dobro, dešava se'”, rekao je Radić agenciji Beta i dodao da je time vojsci i državi naneta ogromna materijalna šteta jer je reč o najmodernijem sistemu PVO nabavljenom iz Rusije prošle godine.

On je rekao da su slični incidenti dešavali i u Rusiji, jer Pancir ima visoko težište zbog radara i raketa, ali da je to iskustvo trebalo da bude uneto i u obuku Vojske Srbije, a da je to očigledno zanemareno.

“Postoje neke norme koje se tiču prilagodjavanja brzine, ali je potrebno da se veoma striktno sprovede formalna obuka. U pristupu obuci se očigledno negde omanulo, ali mi nikada nećemo saznati o čemu je tu reč jer živimo u veoma zatvorenom sistemu”, rekao je on.

Radić je dodao da bi bilo drugačije da se Pancir prevrnuo na poligonu i obucu, jer obuka uvek zahteva više rizika.

“Da je sreće da se naša vojska mnogo više pojavljuje na poligonima nego na javnim prezentacijama koje služe da se zadovolji ego političara. Ali da se Pancir prevrne po ravnom putu, u maršu i u koloni pod pratnjom – to je neprihvatljivo”, rekao je on.

Analitičar je kritikovao i to što je u prvoj reakciji vojska saopštila da se “prevrnuo kamion”.

“Neko je vrlo nespretno plasirao informaciju da se prevrnuo kamion, da bi sakrio veličinu tog incidenta. Nije se prevrnuo kamion nego borbeno orudje Pancir. Nešto što smo mi platili milione evra”, rekao je Radić.

On nije želeo da špekuliše kolika je šteta naneta tom sistemu na osnovu fotografija sa mesta nesreće ali je rekao da će to morati da se utvrdi pre nego proizvodjač iz Rusije saopšti da li je moguća popravka i koliko bi to koštalo.

Jedan pripadnik Vojske Srbije povredjen je danas prilikom prevrtanja sistema PVO Pancir na obilaznici oko Beograda, kod isključenja za Obrenovac.

8 KOMENTARA

  1. Не морам бити ни судија ни кадија али треба бити и реалан, највећа је вредност је живот а треба узети и у обзир да су се враћали са вежбе. Колико је само пилота спасено катапултирањњм па им није скинута глава а вредност авиона је далеко изнад овог система на камиону.

  2. Како се то оно каже: “каква плата, таква врата”, или “колико пара, толико музике”. Војска однедавно располаже модернијим средствима, али свиме тиме управљају људи који су бедно плаћени. Или ће се то ускладити, или ће и даље бити оваквих “случајева”. Без стручног, школованог и обученог кадра, ово је све празна прича. А када се то догоди, онда по правилу мора бити и плаћен, јер што би седео у војсци, када може да вози “камион” за много већи новац ?

  3. ovo je namerno uradjeno da se sistem neutralise u slucaju rata Rusije iukrajinne, kada bi morao da bude u stanju pripravnosti…. ceo vojni vrh i ministra odmah uhapsiti dok se ne nadje krivac.

  4. Ko je ovaj pa da ovako komentarise? Ministar? Ili vojni analiticar? Kako on moze da zna kako se ovo desilo? Nije pomislio na diverziju? Kako on omalovazava Srpske vojnike staresine,drzi neko predavanje ovde?

  5. Pa kakve ste budale primili za vozace tih vangabaritnih vozila nije iznenadjene..pocnite istragu od vozaca sa nekolilo testova psihologa i krvne slike..vozio sam kod vojske na ugovor pa nemozete da verujete kojim su kretenima dali volan..

Comments are closed.