“Nije problem u boravku dece u učionicama, već u putovanju do škole…”: Hrvatski epidemiolog o razlogu uvođenje onlajn nastave

0
Profimedia

Na sednici Vlade Hrvatske odlučeno je da sve srednje škole u Republici Hrvatskoj od 14. decembra prelaze na online nastavu kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Mera onlajn nastave za sve hrvatske srednjoškolce koju je Hrvatska vlada donela na današnjoj sednici trajaće do 18. januara 2021. godine, do kada traju produženi školski novogodišnji praznici.

Epidemiolog i član Naučnog saveta Vlade Hrvatske dr Branko Kolarić rekao je da Hrvatska u poslednjih nedelju dana ima 580 novozaraženih na 100.000 stanovnika i da je po tom parametru u samom vrhu Evrope, kada je reč o broju zaraženih koronavirusom.

“Aktualne mere će sigurno imati učinka”, rekao je dr Kolarić i dodao da se zalaže za još neke dodatne mere koje su vezane za srednje škole i onlajn nastavu, prenosi Večernji list.

Kolarić je istakao da se smanjila mobilnost građana nakon uvedenih mera i da će to doprineti smanjivanju širenja zaraze. 

“Ideja je da se do Božića smanji grupisanje dece, kako u školama, tako i u javnom prevozu. Dakle, da budu kod kuće, kako bi bili u svojevrsnom karantinu pre Božića”, rekao je dr Kolarić.

Dodao je i kako je za decu svakako bolje da budu u školama, zbog obrazovanja i mentalnog zdravlja, ali da u ovom trenutku to nije moguće. 

“Deca učestvuju u širenju zaraze, imaju blagu kliničku sliku i upravo zbog toga idemo na uvođenje takvih mera”, rekao je dr Kolarić.

On je istakao da nije za opciju da sve škole uvedu onlajn nastavu jer na pojedinim područjima ima malo zaraženih i može se održavati dobra fizička distanca jer deca ne koriste javni prevoz.

“Deca se mogu zaraziti bilo gde, ali ako putuju svaki dan i ako se druže u učionici, šanse su još veće”, izjavio je dr Kolarić.

Kolarić je komentarisao i testiranje u školama u Zagrebu koje je zapravo pokazalo da škole nisu izvorišta zaraze. 

“Smisao ovoga nije zbog škola i dece, nego zbog društva u celini, kako bi se smanjila transmisija virusa”, naveo je dr Kolarić. 

Dodao je i kako je to istraživanje vredno, jer je pokazalo da u školama ipak ima zaraženih asimptomatskih slučajeva među decom. 

“Da se nisu testirali, ne bi znali da su zaraženi”, zaključio je dr Kolarić. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500