Nije povećan broj samoubistava u prvim mesecima pandemije, za to nema dokaza, pokazuje najnovija studija

0
Profimedia

Nova studija, prva koja istražuje samoubistva koja su se dogodila tokom rane faze pandemije COVID-19 u više zemalja pokazuje da je njihov broj uglavnom ostao nepromenjen ili opao u prvim mesecima.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Psichiatry. Autori primećuju da – iako njihova studija pruža dosad dostupne dokaze o efektima pandemije na samoubistvo – ona ​​daje uvid u prvih nekoliko meseci pandemije dok efekti na samoubistvo ne moraju nužno nastupiti odmah.

Studija otkriva da je u zemljama sa visokim dohotkom i zemljama sa višim i srednjim prihodom broj samoubistava uglavnom ostao nepromenjen ili je opao u prvim mesecima pandemije, u poređenju sa očekivanjima.

Međutim, autori naglašavaju da vlade moraju ostati na oprezu kako se dugoročni mentalni zdravstveni i ekonomski efekti pandemije razvijaju i spremne da odgovore ako se situacija promeni.

Studija je proučavala broj samoubistava u 21 zemlji između 1. aprila i 31. jula 2020. godine i upoređivala ih sa trendovima u prethodnim godinama.

Autori nisu pronašli dokaze o povećanju broja samoubistava u prvim mesecima pandemije ni u jednoj od obuhvaćenih zemalja. U 12 područja bilo je dokaza o smanjenju broja samoubistava, u poređenju sa očekivanim brojevima.

Vodeća autorka, profesorka Džejn Pirkis, direktorka Centra za mentalno zdravlje na Univerzitetu u Melburnu kaže: „Moramo da nastavimo da nadgledamo podatke i budemo upozoreni na svaki porast samoubistava, posebno kada se pojave ekonomske posledice pandemije”.

Profesora Pirkis je naglasila da “znamo da je mnogim ljudima pandemija drastično promenila život, a nekima će tek promeniti. “Moramo da prepoznamo da samoubistvo nije jedini pokazatelj negativnih efekata pandemije na mentalno zdravlje ljudi – nivo tuge u zajednici je visok i moramo ljudima da omogućimo podršku”.

Nova studija obuhvatila je oko 70 autora iz 30 zemalja koji su članovi Međunarodne istraživačke saradnje za prevenciju samoubistava COVID-19 (ICSPRC), koja je stvorena za razmenu znanja o uticaju pandemije na samoubistvo i samoubilačko ponašanje, i savetovanje o načinimada se ublaže svi rizici.