“Nije ovo spomenik Stefanu Nemanji, već Vučiću njegovoj aroganciji i bahatosti…”: Građani nezadovoljni spomenikom Stefanu Nemanji se okupili u Beogradu

5
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Nekoliko desetina građana nezadovoljnih načinom na koji je predstavljen srednjovekovni vladar Stefan Nemanja na spomeniku okupilo se večeras na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, biće otkriven večeras u 20.00 u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Kao reakcija na taj događaj, na platou ispred Filozofskog fakulteta u 18.00 je počeo protestni skup Društva za održivu budućnost, gde su govorili pisac Dejan Atanacković i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović.

“Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura”, rekla je Aida Ćorović okupljenim građanima i dodala:

“Onaj ko je do sada ušao makar u jednu građevinu iz tog perioda, zna da Nemanja nikad nije prikazan ovako”, prenosi portal Nova.rs.

Ćorović je istakla da ona nije protiv kulture i tradicije već protiv toga da se naša kultura i tradicija na ovako skaradan način tumači.

“Ovo na trgu je zapravo spomenik Aleksandru Vučiću i njegovoj aroganciji i bahatosti”, rekla je Ćorović.

Među prustnima je i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i karikaturista Dušan Petričić.

Irina Subotić istoričarka umetnosti, rekla je da je spomenik Stefanu Nemanji nije pitanje estetike već pitanje etike.

“U trenutku kada imate tako teške probleme kao što je bolest, kada se velikodšno građanima nudi 50 evra, otvaramo nešto čija se cena ne zna, a što je koštalo najmanje 10 miliona evra. A da ne znamo ni zašto ni kome su pare otišle. Znamo samo da je u pitanju jedna velika korupcija”.

“Taj spomenik nije samo ruglo nego i sramota i mene zanima da li će crkva koja je do sada pala na svim ispitima nešto reći. On je u odori monaha a drži mač prema nebu. prema Bogu. On nije ni džihadista ni templar. On je jedna kombinacija koja ne postoji”, rekla je Subotić.

Podsetimo, u najavi okupljanja navedeno je da postavljanje ovog ‘spomenika’ od početka prate mnoge kontroverze i protivljenje stručne javnosti.

“Još uvek građani Beograda i Srbije nisu saznali koliko su platili postavljanje megalomanskog ‘spomenika’ koji svojim izgledom i veličinom odudara od istorijske, arhitektonske i urbanističke celine ovog dela Beograda. Podignuti ‘spomenik’ predstavalja jedan od najbizarnijih i najeklatantnijih izraza urbanističkog, arhitektonskog i estetskog nasilja vlasti nad glavnim gradom”, naveli su ogranizatori protesta.

Podsećaju da je gradnačelnik Beograda Zoran Radojčić 7. januara izjavio da ne zna koliko tačno košta spomenik Stefanu Nemanji, ali da će građani to na vreme saznati “kao što je Vlada i obećala”.

(Beta, Nova.rs.)

5 KOMENTARA

 1. “Taj spomenik nije samo ruglo nego i sramota i mene zanima da li će crkva koja je do sada pala na svim ispitima nešto reći. On je u odori monaha a drži mač prema nebu. prema Bogu. On nije ni džihadista ni templar. On je jedna kombinacija koja ne postoji”, rekla je Subotić.
  – Odora monaha je simbol njegove i nase vere u Boga, mac je oruzje kojim i sam Isus Hrist ratuje a to sto je okrenut prema nebi i Bogu govori da smo bozji narod i da tvorimo volju bozju. Mac i Krst su nama od Boga a ne od dzihadista i templara.
  To sto doticni istoricari i srbomrzci ne poznaju tajne vere, biblije i srpske proslosti govori vise o njima nego o srpskom narodu.
  Mi smo na ovim prostorima jedini autohtoni i imamo u kontinuitetu prisutnost na balkanu dugu preko 7500 godina. To dokazuju sva arheoloska nalazista na balkanu.
  Mislim da je to problem ovih modernih istoricara koji bi iz knjiga izbacili sve sto nosi predznak i perfekr ,,SRBIN, SRPSKO,,.

 2. Nemam komentar. Nijedna nacija na svetu ne mrzi sama sebe koliko ova naša! Spomenik je divan. Stefan Nemanja je bio državnik i treba da drži mač. Iskreno ja sam ponosna. Ljudi bi trebalo malo više da vole svoju zemlju.

 3. Molim da razne Aide i Arisi vode brigu kako se u Evropi postuju prava coveka i sta ono grade i glostifikuju a nas male ostave na miru. Pa nisu oni pozvani da daju sud o srpskim velikanima.

 4. Mislim da je istoricarka umetnosti jedna od onih koja bi trazila da se Pobedniku sakrije polni organ.Kazu da moras da znas odakle si da bi znao gde ides a niko nas vise nije priblizio istoriji od sadasnjeg predsednika i niko nas vise nije podsetio da smo srbi od onog malog Stanivukovica.

  • Mislim da si vrlo lepo objasnila šta je problem – Srbima je potreban neko da bi znali odakle su. Izgubljeni u vremenu i prostoru, to je srpski narod. I samo se spomenikom od preko 20 metara jednom prosečnom Srbinu može objasniti odakle je, i nikako drugačije. Sad je potpuno jasno zašto smo tri puta ratovali u poslednjih 30 godina, zašto smo sve ratove izgubili, oterali svoju najbolju decu iz zemlje i ostali potpuno sluđeni, dezorijentisani i bez ideje šta dalje. I da, ovaj spomenik je pravi simbol toga. Pokušaj da se gledanjem u prošlost napravi skok u budućnost. Neki bi to nazvali “zabijanje glave u pesak”.

Comments are closed.