“Nije naša dužnost da učinimo britanskog premijera srećnim, neka se potrudi malo…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Francuski predsednik Emanuel Makron je danas u Briselu izjavio da je veoma narasla opasnost da Velika Britanija napusti članstvo Evropske unije bez dogovora i predočio da je “vlada u Londonu ta koja mora učiniti posebne napore” da se to ne dogodi jer će Britanci pretrpeti mnogo veću štetu.

Makron je to izjavio sažimajući ishod susreta šefova država ili vlada EU koji su odbacili ultimatim britanskog premijera Borisa Džonsona da učine bitne ustupke Velikoj Britaniji oko potpisanog sporazuma o izlasku iz članstva i u sklapanju novog sporazuma o budućim odnosima.

“Velika Britanija je ta koja odlučila da napusti EU”, ukazao je francuski predsednik i primetio da je “Velikoj Britaniji mnogo više potreban taj sporazum negó nama u EU”, pošto su vođi Unije saopštili da su spremni i da ne bude nikakvog sporazuma do roka od 31.decembra ako London istrajava na dodatnim poglavito ekonomsko-trgovinskim ustupcima.

Velika Britanija plasira 43 odsto svog izvoza na tržište EU, a razlaz bez sporazuma bi značio da se uspostavljaju granice, carine, poseban policijsko-bezbednosni režim koji bi osetno otežao trgovinu, sada veliku ekonomsku povezanost i značio obustavu sadašnjeg slobodnog protoka robe, usluga, ljudi i kapitala.

Lideri evropske 27-orice su zaključili da su neprihvatljivi zahtevi Londona jer bi to značilo da Velika Britanija dobije slobodan pristup tržištu EU, a ujedno bi postala nelojalan konkurent jer bi mogla primeniti mnogo slabije standarde kad je reč o uslovima poslovanja, porezu, sanitarnim, ekološkim i socijalnim propisima u odnosu na Uniju.

Britanski premijer Džonson je izjavio da to sad znači da bi Velika Britanija morala računati na buduće odnose s EU kao što je to slučaj s Australijom i ostalim trećim zemljama, odnosno da neće biti privilegovanog partnerstva, već će sve biti regulisano pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Lideri EU su ipak naložili glavnom evropskom pregovaraču Mišelu Barnijeu da iduće nedelje učini dodatne poslednje pokušaje da privoli London na poštovanje potpisanog sporazuma o “razdruživanju”, koji bi otvorio put obostrano povoljnijem režimu odnosa.

Vlada u Londonu je nedavno usvojila i poseban zakon koji se van snage stavljaju neke  odredbe sporazuma sa EU o izlasku Velike Britanije iz članstva, a Brisel i SAD su upozorili premijera Džonsona da to predstavlja kršenje međunarodnog prava.