“Nije mogao da popriča sa svojim diplomatama jer je bio opsednut kupovinom Grenlanda”: Kako je Tramp odugovlačio sa pitanjem ukidanja oružane pomoći Ukrajini

0
Foto Profimedia

Kada je Donald Tramp krajem jula odlučio da blokira američku vojnu pomoć Ukrajini, to je izazvalo veliko komešanje u diplomatskom koru Sjedinjenih Država, a ambasadori i diplomete su se usaglasile u tome da tu pomoć ne bi trebalo stopirati jer su to smatrali lošim strateškim potezom.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Ukrajini, Bili Tejlor koji je nasledio Meri L. Jovanovič, otkrio je da su američke diplomate više puta pokušavale da organizuju sastanak sa predsednikom, “ali je on bio zauzet”.

Transkript njegovog svedočenja pred Kongresom od 22. oktobra američki mediji objavili su juče, prenosi Gardijan, a Tejlor je otkrio da je pravi razlog Trampovog nedostatka vremena bila “opsesija Grenlandom”.

“Na svim nivoima međuagencijske diskusije bili smo jednoglasni, ali to je bilo vreme grenlandskog pitanja. Mislim da je ideja o kupovini Grenlanda oduzela previše vremena Savetu za nacionalnu sigurnost. Međutim, ispostavilo se da je danska predsednica Mete Frederiksen otkazala sastanak sa Trampom jer nije bila zaintersovana za takvu trgovinu”, rekao je Tejlor.

On je dodao da je bio ubeđen da je u pitanju samo jedna od Trampovih “fiks-ideja”, ali je nakon toga shvatio da je sve tendenciozno.

Tejlor je potvrdio da je tek početkom septembra shvatio da Tramp odugovlači samo kako bi pitanjem oružja ucenjivao ukrajinske državnike.