Nidek gradi novu fabriku i najavljuje proširenje poslovanja u Srbiji

  0

  Nidek Korporacija (Nidec Corporation) najavila je izgradnju nove fabrike u Srbiji, u Novom Sadu. Tim povodom, danas su u Predsedništvu u Beogradu Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Takahiko Kacumata, vanredni i opunomoćeni ambasador u Republici Srbiji, kao i Đun Seki, predsednik korporacije Nidek, najavili planove za proširenje poslovanja ove japanske kompanije u našoj zemlji.

  Svečano otvaranje novosadske kancelarije kompanije održano je juče, 8. aprila, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku. Osim toga, istog dana potpisan je i sporazum o strateškom partnerstvu između Nidek korporacije i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Na ovaj način, kroz industrijsku i akademsku saradnju, Nidek će se aktivno uključiti u tehnološku razmenu dveju zemalja.

  Đun Seki, predsednik korporacije Nidek

  U Evropi se povećava potražnja za visoko efikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica i srodnim proizvodima za vozila i kućne aparate usled pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine i strožijim zahtevima za smanjenjem emisije ugljendioksida za putničke automobile u evropskim zemljama. Kao odgovor na ove zahteve visoko razvijenih tržišta i kako bi izgradili efikasan sistem snabdevanja Evropskog tržišta ovim proizvodima, Nidek će osnovati novu fabriku u Srbiji. Cilj je da ona bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u Istočnoj Evropi i sedište kompanije, kao i za preduzeća u Nidek grupi, od kojih se za više njih takođe planira dolazak u Srbiju.

  Ostvarivanje sinergije deljenjem proizvodne infrastrukture i upravljačkih funkcija usled širenja više preduzeća na jednom području, a takođe uzimajući u obzir bogatstvo u lokalnom stručnom osoblju sa naučnim i inženjerskim znanjem i poznavanjem engleskog jezika, kompanija je odlučila da u novoj bazi razvija svoje poslovanje uglavnom za snabdevanje evropskog tržišta.

  Ovaj progres u Srbiju u skladu je sa „Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom“ na kojoj japanska vlada trenutno radi u odnosu na našu zemlju i druge regione, te je japanska kompanija dobila veliku podršku i od japanske i od srpske vlade.

  Kao primer širenja poslovanja kompanije, zajedno sa više preduzeća na jednoj lokaciji, predstavnici kompanije naveli su osnivanje zajedničkog industrijskog područja kompanija iz Nidek grupe u kineskoj oblasti Pinghu, gde trenutno 12 kompanija iz grupe razvija, proizvodi i prodaje proizvode, čime se prisustvo na kineskom tržištu značajno povećavalo. I za Evropu, kao deo Nidek strategije rasta koja koristi sinergiju grupe, postavljajući novu bazu u Srbiji kao osnovnu za Evropu, kompanija će dalje promovisati širenje poslovanja.

  Osnovne informacije o izgradnji Nidek fabrike u Srbiji
  ① Naziv kompanije: Nidek Elektrik Motor Srbija (Nidec Electric Motor Serbia LLC)
  ② Opis poslovanja: Proizvodnja i prodaja motora za automobile i srodnih proizvoda
  ③ Lokacija nove fabrike: Novi Sad
  ④ Broj radnih mesta: 1.000
  ⑤ Ukupna površina lokaliteta: 59.760㎡
  ⑥ Datum osnivanja kompanije: 22. januar 2021. god.
  ⑦ Početak izgradnje: septembar 2021. god. (planirano)
  ⑧ Završetak izgradnje: sredinom 2022. god. (planirano)

  Pregled nove srpske korporacije i nove fabrike Nidek Elesisa (Nidec Elesys)
  ① Naziv kompanije: Nidec Elesys Europe LLC
  ② Opis poslovanja: Proizvodnja i prodaja invertera i ECU-a za vozila
  ③ Lokacija nove fabrike: Novi Sad
  ④ Broj radnih mesta: 200
  ⑤ Ukupna površina lokaliteta:36.000㎡
  ⑥ Datum osnivanja preduzeća: 28. januar 2021. godine
  ⑦ Početak izgradnje: septembar 2021. god. (planirano)
  ⑧ Završetak izgradnje: sredinom 2022. god. (planirano)