Ni deportacija ni stalna boravišna dozvola: Šta se događa sa srpskom decom na Malti…

0
Foto: Profimedia

Dvadeset i dvoje dece srpskih državljana na Malti, kojima je pretio progon jer njihovi roditelji nisu zarađivali dovoljno, ostaće na tom ostrvu sa privremenom dozvolom i neće morati odmah da ga napuste.

Ovu informaciju, kao razjašnjenje, saopštila je Agencija zadužena za državljanstvo i boravak, koja se oglasila povodom vesti da je srpskoj deci odbijen zahtev za boravak u toj zemlji, prenosi Blic.

Zvuči kao dobra vest?

Suprotno onome što je objavljeno u medijima, nije tačno da se od dece očekuje da odmah napuste Maltu. Međutim, nisu tačna ni pisanja medija da su deca dobila papire za stalan boravak na Malti.

U službenom pismu koje je poslala Agencija istaknuto je da roditelji imaju pravo da ulože žalbu Odboru za migrante zbog toga što je boravišna dozvola privremena. Dok takva odluka ne bude i zvanično doneta, biće im omogućeno da borave na Malti pomoću privremene dozvole što je praksa koju su vlasti Malte usvojile godinama unazad.

Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja (države koje su izvan EU), moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Taj iznos ne uključuje prekovremeni rad, bonuse ili prihode koje porodice dobijaju iz zemlje iz koje su potekli.

Reč je o sumi koja bi garantovala pristojan standard migranata. Svako osmo dete je stranac na Malti, koja je poslednjih godina jedna od većih odredišta srpske imigracije.

“Za potrebe ovakvih slučajeva, porez na dohodak ne uzima se u obzir. Treba istaći da se svaki zahtev razmatra individualno, a Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir sve relevantne okolnosti, uključujući dužinu boravka podnosioca zahteva na Malti, kao i prirodu ugovora o radu”, stoji u saopštenju.