“Nezakonito je da se pravite da ste zaraženi koronavirusom, iako je danas prvi april…”

0
Foto: Profimedia

Tradicionalno prvi april je dan za šalu, ali u vreme pandemije koronavirusa malo ko je raspoložen da se šali, a neke azijske vlade zapretile su zatvorskim kaznama onima koji prave viceve o pandemiji.

Od kada se pojavila, pandemija je izazvala poplavu lažnih informacija koje su preplavile internet i društvene mreže, a koje, kako smatraju zvaničnici, otežavaju borbu protiv te bolesti koju vode vlade.

U nekim zemljama kao u Tajvanu autori viceva o koronavirusu mogu čak da dobiju zatvorske kazne. U Tajvanu su vlasti upozorile da osobe koje objavljuju lažne informacije mogu da dobiju do tri godine zatvora i kaznu od tri miliona tajvanskih dolara (90.000 evra).

“Prvog aprila možemo da budemo duhoviti ali ne možemo se šaliti o pandemiji pod pretnjom kršenja zakona”, upozorila je na Fejsbuku tajvanska predsednica Tsaj Ing-ven. “Želim svima prvi april ne samo pun humora nego i zdravlja i bezbednosti”, dodala je ona u objavi u kojoj je priložena slike jedne od njenih mačaka.

Tajvansko Ministarstvo zdravlja je pribeglo maskoti nazvanoj Zongčaj. “Zongčaj vas poziva da ne pravite viceve o epidemiji. Molim vas budite uvidjavni prema ljudima koji su u prvim redovima borbe protiv epidemije”, piše danas na Fejsbuk stranici Ministarstva.

Tajland je zauzeo isto tako tvrd stav, navodeći da oni koji krše uputstvo mogu da dobiju do pet godina zatvore.

“Nezakonito je praviti se da ste bolesni od COVID-19 ovog dana šale”, navela je tajlandska vlada preko Tvitera.

Portparol policije je opravdao tu meru juče navodeći da bi neko mogao da ima zle namere i da uzme kao pretekst 1. april.

U Indiji gde priliv pogrešnih informacija posebno preko Vocapa predstavlja veliki problem, politički zvaničnici dali su slična upozorenja.

“Vlada ne dozvoljava nikome da širi glasine ili da bude uzrok panike o koroni”, napisao je u tviter poruci ministar unutrašnjih poslova države Maharašatra, Anil Dešmukh.

Portparol policije u Mumbaju pozvao je gradjane da provere informacije, da dele samo poruke iz pouzdanih izvora i da ne padaju u zamku lažnih informacija, navodeći da će svako ko pošalje lažnu informaciju biti sudski gonjen.

Južnokorejska zvezda K-popa Daedžung, član grupe JYJ, danas je imao gorko iskustvo kada je javio da je u bolnici zbog Covida 19. Zabrinuti obožavatelji su požurili da mu požele brzi oporavak, a sat kasnije on je objavio da se radi o šali čiji cilj je bio da podigne obaveštenost. Mnogi u inostranstvu i u njegovoj zemlji oštro su kritikovali tu neslanu šalu, ocenivši je neprikladnom i neduhovitom. On se izvinio i rekao da je spreman da snosi svaku sankciju vezanu za tu objavu.

Više međunarodnih kompanija već je odlučilo da ne pravi prvoaprilske šale ove godine.

Među njima je i pretraživač Gugl, čija je marketing služba navela nedavno da se tome neće priključiti iz poštavanja prema ljudima koji se bore protiv pandemije. Ta služba je dodala da su obustavljene pripreme eventualnih šala koje se tradicionalno prenose 1. aprila.

Već od poršle nedelje agencija za odnose sa javnošću Tejlor Hering (Taylor Herring) sa sedištem u Londonu savetovala je drugim agencijama iz te oblasti da ne rizikuju ove godine da prave viceve.

“Jednostavno ih nemojte praviti”, napisala je kompanija na Tviteru.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus