Nezadovoljstvo francuske vojske zbog crteža Šarli Ebdoa o pogibiji 13 vojnika u Maliju: “Duboko smo ogorčeni i saosećamo sa porodicama…”

0
Foto: Profimedia

Načelnik Kopnene vojske Francuske Tijeri Birkar izrazio je “duboko ogorčenje” zbog toga što je pariski nedeljnik “Šarli ebdo” objavio satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju, gde je nedavno poginulo 13 francuskih vojnika, prenosi N1.

Satirični nedeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska.

Na jednom crtežu je prikazan predsednik Emanuel Makron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: “Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih”.

Ti crteži nisu objavljeni u štampanom izdanju lista, već samo na internetu.

“Imamo duboko ogorčenje i nerazumevanje prema crtežu Šarli Ebdoa”, naveo je na Tviteru general Tijeri Birkar i dodao da saoseća s porodicama poginulih vojnika.

Još uvek nije bilo reakcija iz redakcije Šarli Ebdoa, a s obzirom na veliku istoriju nezadovoljstava njihovim crtežima i iskustvo u vezi sa njihovim odgovorima, uskoro bi mogla da se pojavi i nova karikatura.

Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv džihadista, a u Parizu će im biti odata počast u prisustvu predsednika Francuske i predsednika Malija.