„Nevinost bez zaštite“ na YouTube kanalu Kinoteke

0

Jugoslovenska kinoteka predstavlja na svom YouTube kanalu odabrana dela srpske kinematografije, a sledeće ostvarenje koje će moći  da se gleda od 22. aprila biće digitalno restaurisan prvi zvučni igrani film „Nevinost bez zaštite“ iz 1943. godine.

Reditelj, scenarista i glavni glumac je poznati akrobata i snagator onog doba Dragoljub Aleksić. Partnerka mu je Ana Milosavljević u liku lepe siromašne devojke zaljubljene u akrobatu. Okrutna maćeha želi da je uda za starog i pokvarenog čoveka. U poslednjem trenutku Aleksić oslobađa devojku iz zagrljaja razvratnika i uz pomoć akrobatskih veština beži s njom kroz prozor.

Snimatelj je bio jedan od pionira kinematografije Stevan Mišković, koji se bavio i režijom, montažom, snimanjem zvuka, bio vlasnik filmskih preduzeća, posedovao sopstvenu laboratoriju. Kako je još početkom tridesetih prvi kod nas konstruisao tonsku aparaturu i bio osposobljen za snimanje zvuka, došao je na neverovatnu ideju da zajedno sa Aleksićem u vihoru ratnog haosa stvori prvi srpski srednjemetražni zvučni film. 

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović ističe da je, bez obzira što sva slava obično ide scenaristi, reditelju i glavnom glumcu Aleksiću, jasno da bez tehničkog umeća Miškovića, koji je snimio ton i sliku i montirao zvuk, ovog filma ne bi bilo. Iako arhaična i beskrajno naivna, njihova tvorevina „Nevinost bez zaštite“ posedovala je nepatvoreni šarm i postala drugo ostvarenje po gledanosti u Srbiji za vreme okupacije. 

Reditelj Dušan Makavejev snimio je 1968. film istog naslova, stvarajući duhoviti kolaž vremena tadašnjeg i prošlog od izjava svih još živih učesnika i inserata iz originalnog filma. 

Kinoteka je tokom vanrednog stanja omogućila publici da na njenom YouTube kanalu vidi i dokumentarac „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ (1932) Vojina Đorđevića i igrani nemi film „Sa verom u Boga“ (1932) Mihajla Al. Popovića.