Nevin zatvorenik sa Floride izlazi iz zatvora posle 37 godina

0
Foto: Profimedia

Muškarac sa Floride, koji je proveo poslednjih 37 godina u zatvoru osuđen zbog silovanja i ubistva, biće danas pušten na slobodu jer su zvaničnici otkrili nove dokaze koji dokazuju njegovu nevinost.

Robert Diboaz koji ima 56 godina, izdržavao je doživotnu kaznu na koju je osuđen 1983. godine za ubistvo 19-godišnje Barbare Grejms koja je na povratku s posla silovana i prebijena.

Diboaz je osuđen na osnovu samo jednog dokaza, ujeda na licu žrtve.

Danas su advokati u okviru “Projekta nevinosti” ponovo ispitivali dokaze koji su doveli do presude. Stručnjaci su dokazali da ožiljak na obrazu žrtve nije od ugriza.

Sudija Kristofer Neš presudio je da Diboaz koji izdržava kaznu na Floridi mora odmah da bude oslobodjen.

Tereza ​​Hol, advokatica Jedinice za reviziju presuda, koja je formirana 2016. godine, rekla je pregledano 3.500 dokumenata u ovom slučaju.

Ona je navela da je veći deo fizičkih dokaza u slučaju uništen, ali je uspela da nađe dokaze o silovanju koji su poslati na DNK analizu i zahvaljujući kojima je utvrđeno da Diboaz nije kriv.

“Robert je znao da će ga DNK osloboditi”, rekla je Suzan Fridman, advokatica “Projekta nevinosti”.

Slučaj je ponovo otvoren i vlasti imaju osumnjičenog za silovanje i ubistvo Barbare Grejms.  Hol je rekla da osumnjičeni u ovom trenutku ne predstavlja pretnju po javnu bezbednost.

Sudija je za 14. septembar zakazao saslušanje na kome bi trebalo da se poništi celokupna presuda Diboazu.

(Beta)