Netanjahu udario na sud u Hagu: “Heroje proglašavaju za ratne zločince, to je čist antisemitizam”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je danas odluku odlazeće glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) da istraži potencijalne ratne zločine koje je počinio Izrael na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu. 

Netanjahu je rekao da je suština odluke “licemerje i antisemitizam”. 

“Država Izrael je večeras napadnuta. Sud u Hagu je presudio da su naši herojski i moralni vojnici koji se bore protiv najokrutnijih terorista na svetu zapravo ratni zločinci”, rekao je Netanjahu.

Izraelski lider je ocenio da se “tribunal koji je osnovan da spreči ponavljanje zločina nacista protiv jevrejskog naroda sada okreće protiv države jevrejskog naroda” i da “naravno ne kaže ni reč protiv Irana, Sirije i drugih diktatura koje čine istinske ratne zločine”. 

Netanjahu smatra da je sud već pokazao neobjektivnost prema Izraelu. 

“Postoji samo jedna stvar koju možemo uraditi i to je da se borimo za istinu u svakoj zemlji, na svakoj sceni, na svakom forumu. Štitićemo svakog vojnika, svakog komandanta i građanina. I ja vam obećavam ovo: borićemo se za istinu dok se ta skandalozna odluka ne obori”, rekao je premijer Izraela posle odluke da se otvori istraga izraelskih akcija tokom rata protiv ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze 2014. godine i širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Naša glavna briga moraju biti za žrtve zločina i palestinske i izraelske, proistekle iz dugog ciklusa nasilja i nesigurnosti koji je prouzrokovao duboke patnje i očajanje na obe strane”, rekla je tužiteljka, preneli su izraelski mediji. 

Odluku suda u Hagu su osudili mnogi izraelski desničarski političari i organizacije u Izraelu. 

Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je da je odluka “skandalozna” i da jevrejska država neće tolerisati nikakve tvrdnje koje podrivaju “pravo i obavezu” te zemlje da štiti izraelske građane. 

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi rekao je da odluka “akt moralnog i pravnog bankrotstva” i odbacio najavu tužiteljke kao “političku”.

Palestinska uprava je međutim pozdravila najavu dugo očekivanog početka istrage navodnih ratnih zločina. 

Ministarstvo spoljnih poslova na Zapadnoj obali je ocenilo da odluka “služi neumornoj težnji Palestine za pravdom i odgovornošću koji su nezamenjivi stubovi mira kome palestinski narod teži i zaslužuje ga”. 

Odluka o istrazi je doneta pošto je sud 5. februara presudio da ima ovlašćenje nad tim slučajem, što je izazvalo kritike SAD i Izraela, a Palestinska uprava je pozdravila takvu presudu.

“Odluka da se otvori istraga je usledila posle mukotrpanog preliminarnog ispitivanja mog kabineta koje je trajalo skoro pet godina”, saopštila je glavna tužiteljka suda u Hagu Bensuda. 

Nju će 16. juna na toj funkciji zamenti britanski tužilac Karim Kan. 

Bensuda je u decembru 2019. godine rekla da su “ratni zločini počinjeni i čine se na Zapadnoj obali uključujući istočni Jerusalim i pojas Gaze” i navela da su i izraelska vojska i palestinske ekstremističke organizacije poput Hamas mogući počinioci. 

Hamas koji vlada Gazom je takođe objavio saopštenje pozdravljajući odluku suda i braneći akcije protiv Izraela, označivši ih kao “legitiman otpor”.