Netanjahu prihvatio kompromis o budžetu da izbegne nove izbore

0
Foto: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da prihvata kompromisnu ponudu na osnovu koje se rok za usvajanje budžeta pomera za 100 dana u nameri da se izbegne pad vlade i četvrti izbori za nešto više od godinu dana.

“Sada je vreme za jedinstvo, ne za izbore”, ocenio je Netanjahu.

U obraćanju naciji prenošenom preko televizije on je rekao da je to potrebno kako bi se njegova vlada bavila krizom nastalom zbog pandemije korona virusa.

Netanjahu je svoje obraćanje započeo navodjenjem nedavnih dostignuća, izmedju ostalog, sporazuma o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za koji je rekao da “otvara novu eru mira na Bliskom istoku”.

Izraelski lider će se sutra sastati u Jerusalimu sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i njih dvojica će razgovarati, kako je najavio, o “miru sa više zemalja” za koji je predvideo da će stići u bliskoj budućnosti.

Pompeo će posle posete Izraelu, posetiti Sudan, javile su agencije, a ranije je rečeno da će ići i u posetu Emiratima i Bahreinu.

Netanjahu uspehe pripisuje svojoj dugotrajnoj “doktrini” koju je nazvao “mir za mir”, preneli su izraelski mediji.

On i njegovo bivši rival, a sada koalicioni partner Beni Ganc, suočili su se sa rokom u ponedeljak u ponoć da se dogovore o budžetu.

U protivnom vlada bi pala i moralo bi se ponovo glasati na parlamentarnim izborima, navodi Asošiejted pres.

Netanjahu se obratio naciji pošto su izraelski poslanici tokom većeg dela dana pokušavali da postignu dogovor.

Najnovija politička kriza tiče se budžeta ali su njeni koreni u partnerstvu Netanjahua i Ganca, ekonomskim teškoćama nastalim zbog pandemije korona virusa i Netanjahuovom sudjenju za korupciju.

Kritičari su optuživali Netanjahua da koristi neslaganje oko obudžeta da izazove nove izbore u nadi da će mu novi poslanici biti više naklonjeni i pomoći mu da reši pravne probleme.

Netanjahu i Ganc dogovorili su se o podeli vlasti u aprilu posle tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Cilj je bio da se vlada bavi krizom nastalom zbog zaraze novim virusom.

Na osnovu koalicionog sporazuma Netanjahuov konzervativni Likud i Gancova partija centra Plavo i belo dogovorili su se da usvoje dvogodišnji budžet, ali je Netanjahu kasnije insistirao da se usvoji budžet koji pokriva samo preostali deo ove godine.

On je tvrdio da će to obezbediti momentalnu pomoć ekonomiji, a Ganc nije odustajao od poštovanja koalicionog sporazuma.

Poznavaci prilika navode da će pomeranje roka krizu nastalu zbog budžeta samo odložiti imajući u vidu da izmedju dve koalicione partije ima i drugih nesporazuma, uključujući stav o aneksiji delova okupirane Zapadne obale.

(Beta)