Netanjahu neće čekati mirovni sporazum, želi odmah da anektira delove Zapadne obale, čeka se potvrda vlade

1
Foto: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražiće od svoje vlade u nedelju da odobri njegov plan aneksije delova Zapadne obale.

To je sinoć Netanjahuov portparol Džonatan Urlih najavio na “Tviteru” pošto je u Beloj kući u Vašingtonu, u prisustvu Netanjahua, predsednik SAD Donald Tramp obelodanio svoj bliskoistočni mirovni plan.

Plan poziva da strateška dolina Jordana i jevrejska naselja ostanu pod izraelskom kontrolom, prenela je agencija AP.

Netanjahu se zarekao da će Izrael “primeniti svoje zakone na dolinu Jordana i sva jevrejska naselja u Judeji i Samariji” – što je biblijski naziv Zapadne obale.

On je time nagovestio da neće čekati potpisivanje mirovnog sporazuma s Palestincima da bi počeo aneksiju delova Zapadne obale, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je to rekao stojeći kraj Trampa tokom predstavljanja mirovnog plana.

Premijer je ocenio da je plan dobar za Izrael i za mir, iako predviđa stvaranje palestinske države čemu se protivi veći deo njegovih desničarskih pristalica.

Netanjahu je obećao da će se pridržavati Trampovog plana i da se naselja za Jevreje neće graditi u područjima namenjenim za buduću palestinsku državu.

“Vi ste najveći prijatelj koga je Izrael ikada imao u Beloj kući”, rekao je Netanjahu Trampu hvalivši plan koji se, kako je ocenio, bavi korenom sukoba između dva naroda.

On je posebno pohvalio zahtev da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu, da se palestinski Hamas razoruža i da Gaza bude demilitarizovana, te da se problem palesitnskih izbeglica reši van države Izrael, a da Jeruslim ostaje ujedinjen pod izraelskim suverenitetom i da se ni Palestinci ni Izraelci ne oteraju iz svojih domova.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Povodom dana obelezavanja Holocoust-a poklon za Palestince od Izraelaca – Holosoust nad Palestincima!

Comments are closed.