Netanjahu: „Ne moramo činiti ustupke Palestincima, da bi postigli mir i normalizaciju s arapskim državama“

0
Foto: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da sporazum o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dokazuje da Izrael ne mora da se povlači sa okupirane zemlje koju Palestinci traže kako bi postigao mir i normalizaciju s arapskim državama.

„Po Palestincima i mnogim drugima u svetu koji su se složili sa njima mir ne može da se postigne bez ustupaka palestinskim zahtevima, uključujući iskorenjivanje (jevrejskih) naselja, podelu Jerusalima i povlačenje na linije iz 1967. Ne više. Taj koncept ‘mira kroz povlačenje i slabost’ je prošao u svetu“, naveo je Netanjahu u video saopštenju.

Izrael i UAE su u četvrtak objavili da uspostavljaju pune diplomatske odnose na osnovu sporazuma kojem su posredovale SAD i koji zahteva da se zaustavi sporni izraelski plan o aneksiji okupirane Zapadne obale, na koju Palestinci polažu pravo.

Netanjahu tvrdi da je taj plan samo privremeno odložen na zahtev SAD.

UAE su, kao i veći deo arapskog sveta, odbijali zvanične diplomatske veze s Izraelom, navodeći da priznanje može stići samo u zamenu za koncesije u mirovnim pregovorima.

Međutim, sporazum Emirata s Izraelom predstavlja prekid sa takvim načelima i može da navede druge arapske države da pođu u tom pravcu, potkopavajući arapski konsenzus koji je bio jedan od retkih jakih argumenata za Palestince.

Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Mirovni pregovori koji su s njima vođeni od 1990-tih godina bili su zasnovani na povlačenju sa tih teritorija koje je Izrael okupirao 1967. godine kako bi se omogućilo stvaranje palestinske domovine.

Izrael se 2005. povukao iz pojasa Gaze i odatle evakuisao jevrejske naseljenike.

Čvrsta podrška Arapa Palestincima i njihovim zahtevima počela je da se osipa poslednjih godina zbog zajedničkog neprijateljstva Izraela i drugih arapskih zemalja prema Iranu i saveznicima te zemlje u regionu.

Palestinci su osudili današnju Netanjahuovu ocenu.

„Mir bi trebalo uspostaviti na osnovi palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. To je arapski i međunarodni konsenzus i ništa drugo nema vrednost“, rekao je Nabil Abu Rudeinah, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Netanjahu je takođe danas ponovio svoju interpretaciju sporazuma s Emiratima da je aneksija samo suspendovana i još uvek je na dnevnom redu dok je u koordinaciji sa Vašingtonom.

UAE zvaničnici su nagovestili da sporazum znači da je aneksija trajno skinuta sa dnevnog reda.

Izraelski lider je početkom ove godine, posle predstavljanja bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa, najavio da će anektirati delove Zapadne obale ali se povukao pred oštrim međunarodnim protivljenjem i zbog bojazni zvačninika Bele kuće.

On sada pokušava da uveri lidere jevrejskih naseljenika na okupiranim teritorijama i njihove predstavnike u parlamentu da od te svoje namere nije odstupio.

(Beta)