Netanjahu na sudu optižio pravosuđe, policiju, sudije i medije za zaveru: „Žele da zbace vlast protiv volje naroda…“

0
Beta - Ronen Zvulun/ Pool Photo via AP

Suđenje premijeru Izraela Banjaminu Netanjahuu za korupciju biće nastavljeno 19.jula, najavljeno je danas na početku tog dogoočekivanog sudskog procesa koji je duboko podelilo zemlju.

Izraelski premijer neće morati da prisustuvuje narednim saslušanjima u slučaju za koji pravni eksperti kažu da će trajati nekoliko godina.

Netanjahu, prvi premijer Izraela kome se sudi dok je na funkciji, napao je danas popodne po dolasku u okružni sud u Jerusalimu, pravosudni sistem, policiju, tužioce, sudije i medije za zaveru u cilju da se zbaci sa vlasti protiv volje naroda, preneo je Asošiejted pres.

Ispred suda okupile su se stotine Netanjahuovih pristalica u njegovu odbranu, mašući izraelskim zastavama i transparentima sa porukama osude onoga što su označili korumpiranim tužilaštvom koje teži da svrgne njihovog lidera.

Protivnici Netanjahua demonstrirali su se ispred njegove rezidencije, nazivajući ga „ministrom zločina“ i pozivajući ga da podnese ostavku.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednim od njih.

On se tereti da je primao skupe poklone i nudio usluge medijskim mogulima u zamenu za povoljno izveštavanje o njemu i njegovoj porodici, a poriče sve optužbe.

U sudnicu je ušao sa plavom zaštitnom maskom na licu po propisima uvedenim zbog pandemije koronavirusa.

Troje sudija i advokati su takođe nosili maske.

Netanjahu nije ništa govorio za vreme jednočasovnog zasedanja.

Ustao je samo jednom da kaže da je razumeo optužbe.

Pre početka suđenja pozvao je da se ono prenosi uživo preko televizije radi „potpune transparetnosti“.

On nije prvi premijer Izraela kome se sudi. Njegov prethodnik Ehud Olmert služio je zatvorsku kaznu zbog korupcije ali je dao ostavku pre početka sudjenja, podseća AP.

Uprkos optužnici podignutoj zvanično u januaru Netanjahu je zadržao rukovodstvo u konzervativnoj partiji Likud i uspeo da se dogovori o koaliciji sa svojim nekadašnjim rivalom, sada partnerom Benijem Gancom, vodjom partije centra Plavo i belo.

Na osnovu tog sporazuma Netanjahu će biti na čelu vlade narednih 18 meseci, kada će ga zameniti Ganc.

Na osnovu izraelskog zakona premijer nema automatski imunitet od sudskog gonjenja ali takođe nema obavezu da podnese ostavku ako je optužen već samo u slučaju da se proglasi krivim i kada se završi žalbeni postupak, navodi Frans pres.

Ganc je tokom tri uzastopne runde izbora za manje od godinu dana, nad koje se nadvila senka optužbi protiv Netanjahua, govorio da neće biti u vladi na čijem je čelu optuženi premijer ali se u aprilu predomislio da izbegne četvrte izbore.

Danas je taj bivši komandant izraelske vojske izrazio uverenje da će suđenje Netanjahuu biti fer i da veruje u sudski sistem i policiju.

Njihova vanredna vlada nacionalnog jedistva obrazovana prvenstveno zbog krize nastale usled pandemije položila je zakletvu pre nedelju dana.

Netanjahu koji je peti put premijer, pre početka suđenja danas je predsedavao prvom sednicom vlade.

(Beta)