Nerazjašnjena smrt mladog Ibrahime i vatra na ulicama Brisela: Policija uhapsila više od 100 osoba nakon belgijske verzije “BLM” protesta

0
Marin Driguez/ SIPA Press / Profimedia

Policija u Belgiji uhapsila je 116 osoba nakon demonstracija u Briselu zbog smrti mladića tamne puti, koji je preminuo nakon što se onesvestio u pritvoru, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Policija je saopštila da se nasilje na ulicama dogodilo u sredu, nakon što su u centru Brisela završene uglavnom mirne demonstracije. Oko 500 demonstranata mirno je protestovalo uz transparente “Black lives matter”.

“Ipak, grupa demonstranata – više desetina ljudi – ostala je na licu mesta i prouzrokovala razne incidente i uništavanje javnog prostora”, saopšteno je iz policije, uz dodatak da je nekoliko policajaca povređeno u sukobima.

Prema policijskom saopštenju, demonstranti su bacali projektile, palili vatru, oštetili policijska vozila…

„Pravda mora pred sud dovesti one koji su vandalizovali i povredili pet policajaca, uključujući policajku koja je hospitalizovana“, rekao je kapetan savezne policije Mark De Mesmeker za RTBF u četvrtak. „To mora biti obavljeno pažljivo, onoliko pažljivo koliko se pristupa smrti mladog Ibrahime“.

Tužilaštvo je saopštilo da je mladić koji je preminuo uhapšen 9. januara nakon što je navodno pokušao da pobegne od policije koja je proveravala ljude okupljene u centru grada uprkos ograničenjima kovid merama.

Ibrahima je odveden u policijsku stanicu gde se onesvestio, a zatim je prebačen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim, saopštili su iz Tužilaštva.