Počeo “Čistač” Marine Abramović; Srbiju baš i ne zanimaju klimatske promene; Gorbačov misli da sve ovo liči na rat: Vaš brifing za subotu

0
Fotografije: Dimitrije Đurić; Kyodo News via AP (Tanjug); Profimedia

DAČIĆ O PALMERU – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je zahtev specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera kao neprincipijelan. Zahtev specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan i pojedinih zapadnih zemalja za suspenziju kampanje Srbije za povlačenje priznanja Kosova je neprincipijelan, izjavio je šef srpske diplomatije.

“MERKEL TRAŽILA RAZGOVOR SA VUČIĆEM” – Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je krajem prošle sedmice poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se sastanu u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše Blic.

“Kancelarka Merkel tražila je bilateralu s predsednikom Vučićem u Njujorku”, rekao je izvor lista Blic i naveo da će “svakako najznačajnija tema biti perspektiva dijaloga Beograda i Prištine nakon vakuuma nastalog pošto je raspuštena kosovska vlada”.

Nemačka je, kao joše neke evropske zemlje, insistirala na ukidanju kosovskih taksi na srpsku robu i predlagala, s Francuskom, ponovno uspostavljanje kontakta između Beograda i Prištine o tom pitanju, ali do toga nije došlo zbog kosovskih izbora, zakazanih za 6. oktobar.

Sastanak u Njujorku sledeće nedelje biće prilika da kancelarka i predsednik Srbije još jednom razmotre situaciju oko kosovskog problema i način da se dijalog nastavi odmah nakon kosovskih izbora, piše Blic.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ O “SRPSKOM JEDINSTVU O VAŽNIM PITANJIMA” – Predsednica Republike Srpske izjavila je uoči sastanka političkih lidera RS s predsednikom Srbije da je potrebno srpsko jedinstvo o važnim političkim pitanjima.

Željka Cvijanović smatra da je dobro da o političkim i ekonomskim pitanjima razgovaraju vlast i opozicija.

“Ono što očekujem, je u vezi sa Republikom Srpskom, a to je da kada dođemo na teren krupnih pitanja da ne pravimo razliku da li smo pozicija, opozicija”, rekla je Cvijanović i dodala da, nažalost, ona taj nivo jedinstva nije primetila.

LJIMAJ: NAJVEĆI PROBLEM SLEDEĆE KOSOVSKE VLADE BIĆE DIJALOG SA SRBIJOM – Jedan od kandidata za budućeg kosovskog premijera Fatmir Ljimaj izjavio je da će dijalog sa Srbijom biti najveći problem buduće kosovske Vlade.

On je naglasio da se ni o čemu ne sme razgovarati bez priznanja kosovske nezavisnosti, prenosi Kosovo onlajn.

Ljimaj, koji je i predsednik Socijaldemokratske inicijative, tokom razgovora sa građanima na platformi KDI na temu “Konačni sporazum Kosovo – Srbija” rekao je da će najveći problem koji stoji pred narednom vladom biti dijalog sa Srbijom.

Prema rečima Ljimaja, interes je da se to poglavlje zaključi sa Srbijom, a on je rekao i da će konačni sporazum Kosovu doneti ekonomski razvoj.

STRADAO VOZAČ KADA JE VOZ UDARIO U AUTOMOBIL NA NEOBEZBEĐENOM DELU PUTA – Jedna osoba je poginula kada je teretni voz naleteo na automobil na neobezbeđenom pružnom prelazu kod Šapca, javili su mediji.

Nesreća se dogodila u selu Ribari, a voz je saobraćao na relaciji Šabac-Loznica.

Vozač automobila poginuo je na licu mesta.

PROTIV KLIMATSKIH PROMENA I U BEOGRADU – Širom planete juče su sprovedene akcije protiv klimatskih promena, organizovani su skupovi i marševi, sve uoči početka samita UN u Njujorku.

I u Beogradu je održan protest “Mladi zahtevaju promene”.

Organizatori su naveli da su zahtevi protesta objektivno informisanje o stanju životne sredine, da Srbija donese donese plan za borbu protiv klimatskih promena, koja će sadržati neophodne mere i uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja u Srbiji.

Mediji podsećaju da je prema poslednjim istraživanjima, Beograd među najzagađenijim gradovima u Evropi.

“KRALJEV GOVOR” SINIŠE MIHAJLOVIĆA – Italijanski Korijere delo sport nazvao je obraćanje Siniše Mihajlovića novinarima “kraljevim govorom”.

Mihajlović se obratio novinarima iz bolničke sobe, gde prima terapiju u lečenju od leukemije, odakle je govorio o utakmici sa Brešom, koju je njegova Bolonja dobila posle preokreta, kao i o narednom meču protiv Rome.

“Prvo poluvreme protiv Breše ne sme nikada da se ponovi. Bolonja mora da se bori od početka do kraja. Utakmica protiv Rome će jasno pokazati da li ovaj tim može da se stabilno takmiči u gornjem delu tabele”, kazao je Mihajlović.

GORBAČOV: “SVETSKA POLITIKA NA IVICI, LIČI NA RAT” – “Budućnost globalnog sveta”, delo bivšeg predsednika SSSR Mihaila Gorbačova, koji danas ima 88 godina, biće 23. septembra objavljena u Nemačkoj i 2. oktobra u Francuskoj.

“Svetska politika se nalazi na opasnoj ivici. Sadašnje vojne aktivnosti liče na pravi rat”, upozorio je Gorbačov u delovima knjige koje je otkrio njegov izdavač.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je ocenio da je “zaštita mira ključna za svladavanje globalnih problema poput krize životne sredine, međunarodnog terorizma, migracija i svih ostalih izazova koji su u središtu interesovanja država i međunarodnih organizacija”.

Njegova knjiga će biti objavljena pre tridesetogodišnjice pada Berlinskog zida 9. novembra kada je Mihail Gobačov bio na čelu SSSR-a.

PREMINUO BEN ALI, BIVŠI PREDSEDNIK TUNISA – Bivši predsednik Tunisa Zine el Abidine Ben Ali, preminuo je u 83. godini, saopštio je njegov advokat.

“Ben Ali, koji je živeo u egzillu u Saudijskoj Arabjii, preminuo je u Džedi, a njegovo telo će biti prebačeno u Meku, gde će sačekati odluku porodice o sahrani”, izjavio je advokat Munir ben Salah za AP.

Ben Ali je bolovao od raka prostate, a u bolnicu je primljen prošle nedelje.

On je svgnut sa vlasti 2011. godine nakon 23 godine na čelu zemlje, u krvavim protestima koji su označili početak Arapskog proleća, nakon čega je zbačeno još nekoliko autokratskih lidera.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svim čitaocima na poklon novi broj Mond diplomatika

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA