“Neophodne oštrije mere, verujem da će Krizni štab doneti najbolju odluku…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek je rekao da bi izbegao bombastične izjave o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, ali kaže da su oštrije mere neophodne kako bi se zaustavilo dalje širenje virusa.

“Svakodnevno se analizira svaka situacija ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku”, rekao je Đerlek, a prenosi RTS.

“Veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih od koronavirusa i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi”, dodao je on.

Prema rečima državnog sekretara u Beogradu je alarmantna situcija, ali i u drugim gradovima.

“U Beogradu smo juče imali 3.600 pregleda u kovid ambulantama, prekjuče 4.000 a povećan je i broj prijema u odnosu na otpust iz bolnica. Očekujem da će ministar Lončar odlučiti o proširenju kapaciteta a to znači vraćanje nekih bolnica u kovid sistem”, rekao je Đerlek.

Situacija je pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i gotovo svim delovima Srbije, istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja, ali kaže da veruje da ćemo uspeti da zaustavimo dalje širenje virusa.

Ono što može da nas raduje, kako je rekao Đerlek, je imunizacija koja protiče u najboljem redu.

“Dolazi nam još pola miliona kineskog proizvođača “Sinofarm”, a u ponedeljak stiže i redovna isporuka “Fajzera”. Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju”, istakao je Đerlek.

Ukoliko uspemo da zaustavimo širenje virusa i nastavimo sa vakcinacijom državni sekretar naglašava da se može očekivati da do juna imamo preko dva miliona građana koji su primili obe doze vakcine.