“Neobjavljivanje rezultata probnog završnog ispita je prikrivanje novog skandala…”

0
Foto: Prinstcreen N1

Odluka ministra Šarčevića da se ne objavljuju rezultati probnog završnog ispita koji su deca polagala još 2. juna, direktna je posledica primene novog sistema za pregledanje testova koji ne funkcionise, izjavila je član Predsedništva i internacionalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović.

Kako se navodi u današnjem saopštenju SSP, Stevanović je rekla da su “iz ministarstva pokušali da angažuju prosvetne radnike da pregledaju testove, ali mnogo njih je odbilo da na ovaj način učestvuju u prikrivanju novog skandala privatnog Vučićevog ministra obrazovanja”.

“Ovo je nakon afera sa lažnim diplomama novi dokaz koliko Vučićev režim ne vrednuje znanje, i koliko sve koji vredno uče uporno ponižava”, kazala je Stevanović.

Ona je navela da je objašnjenje u kome iz ministarstva kažu da se rezultati probnog završnog ispita ne objavljuju već deset godina “još jedna je neistina koja dokazuje da Šarčević ne razume koncept probnog testa, po kome deca zajedno sa nastavnicima treba da procene svoje znanje, što je nemoguće, ako ne znaju svoje rezultate”. 

“Ova generacija maturanata, koja je i za vreme korone vredno pripremala ispit je ponižena, i sada prepuštena sebi i roditeljima u strahu iščekuje pravi prijamni ispit koji treba da polažu sledeće nedelje”, rekla je Stevanović. 

Ona je dodala da “nakon što je vređao đake, studente i profesore, nakon što je dozvolio da Desanku Maksimović proteraju iz školskih programa Vučićev privatni minister Šarčević ovakvim potezom svoj našoj deci šalje poruku, da znanje, i rezultati nisu važni”.

Stevanović je pozvala građane da ne izađu na izbore 21. juna navodeći da je “jedini način da ne glasate za nastavak maltretiranja đaka, i uništavanja sistema obrazovanja je da ne glasate”, navedeno je u saopštenju.

(Beta)