“Nemoguće je da je virus došao od nas. To što smo blizu pijace u Vuhanu ne može da spreči asocijacije…”: Direktor kineske laboratorije optužio medije da namerno pokušavaju da prevare ljude

0
Beta - AP Photo/Paul Sancya

Direktor laboratorije na koju su američki mediji ukazali kao mogući izvor novog korona virusa kategorički je odbacio svaku odgovornost.

“Nemoguće da je taj virus došao od nas”, rekao je juče u intervjuu za državnu televiziju CGTN Juang Džiming, direktor Instituta za virologiju u Vuhanu, gradu epicentru pandemije.

Većina naučnika smatra da je novi korona virus verovatno prenet na čoveka od neke životinje. Sumnja se na pijacu u Vuhanu, gde su se prodavale žive divlje životinje.

Međutim prisustvo tog Instituta za virologiju samo nekoliko kilometara odatle mesecima podstiče pretpostavke da je virus možda procurio iz neke laboratorije tog instituta.

“Jasno znamo koja vrsta istraživanja se sprovode u Institutu i kako se upravlja virusom i uzorcima”, rekao je direktor tog Instituta koji ima jednu laboratoriju P4, pod najvećim obezbeđenjem gde se nalaze sojevi najopasnijih virusa kao što je virus ebole.

Zbog samog položaja Instituta u Vuhanu ljudi ne mogu da se spreče da prave asocijacije, rekao je direktor te ustanove i optužio medije da “namerno pokušavaju da prevare ljude” informacijama koje su “u potpunosti zasnovane na spekulacijama bez dokaza”.

Prema listu Vašington post, ambasada SAD u Pekingu je posle više poseta Institutu, 2018. upozorila američke vlasti o navodno nedovoljnim merama bezbednosti u laboratoriji koja proučava vrste korona virusa nastale od slepih miševa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus