Nemci potvrdili: “Navaljni je otrovan novičokom…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je sinoć da je supstanca tipa nervnog agensa novičok pronađena u organizmu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je prebačen u berlinsku bolnicu zbog trovanja.

Specijalizovane laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj već su ranije utvrdile da je Navaljni (44) otrovan takvim agensom, što je Moskva odmah osporila.

OPCW je navela da je na osnovu uzorka krvi i urina Navaljnog utvrđeno prisustvo “inhibitora holinesteraze”, koji je sličan dvema hemijskim supstancama tipa novičok, koji je ta organizacija zabranila 2019. godine.

Direktor organizacije Fernando Arijas ocenio je da su rezultati “ozbiljno zabrinjavajući”.

Nemačka je zvanično zatražila pomoć OPCW-a, na šta zemlje kao članice te organizacije imaju pravo ako sumnjaju da je u neki incident uključeno hemijsko oružje.

Protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici odbacili.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno lečenje i oporavlja se u Berlinu.