Nemački ministar zdravlja: “Zatvaranje zemlje u martu nije bilo nužno, pogrešili smo…”

0
Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan rekao je da sa trenutnim informacijama koje imaju o koronavirusu ne bi uveli drastične mere i odluke o ograničenju kretanja kao na početku pandemije.

“S današnjim saznanjima ne bismo zatvarili frizerske salone i prodavnice“, rekao je Špan, a prenosi Jutarnji list.

On je naglasio da zaključavanje zemlje ne bilo nužno, a pogotovo ne u tako strogom obliku.

Špan je tako isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane poseta domovima za negu starijih i nemoćnih osoba.

“Građani su naučili kako možemo da se zaštitimo bez uvođenja mera ograničenja kretanja”, rekao je ministar zdravlja.

Takođe, on je pozvao građane da jesenje i zimske odmore provedu u Nemačkoj, jer putovanje u inostrasntvo nosi rizik prenosa infekcije, naglašavajući principe efikasne zaštite od virusa – pranje ruku, nošenje maski za lice i održavanje distance.

Predstavnik Saveza trgovine Štefan Gent je izjavio da je reč o “dobroj vesti, jer bi novo zatvaranje prodavnica dovelo do finansijske krize koju mnogi mali trgovci ne bi preživeli”. 

Sa druge strane, u strankama Unije, čiji je član i ministar Špan, još uvek vlada velika skepsa oko situacije s koronavirusom.

Kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Zeder (CSU) i dalje zahtevaju što veći oprez i mere ograničenja.

Mišljenja onih koje su drastične mere u proleće najteže pogodile su podeljena.

Na društvenim mrežama i u medijima javili su se brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno i oni su ogorčeni, jer se još uvek bore za preživljavanje. Ipak, većina ima razumevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno niko nije mogao da zna koje odluke su ispravne, a koje ne.

Podsetimo, nakon izbijanja pandemije u martu nemačka vlada je odmah uvela stroge mere kako ne bi došlo do izbijanja velikih žarišta i preopterećenog zdravstvenog sistema.

Zatvorene su prodavnice, frizerski saloni i ograničene posete staračkim domovima.

Krajem proleća, zdravstvene vlasti su postepeno donosile preporuke o popuštanju mera, a trenutna epidemiološka situacija u Nemačkoj je stabilna i nema naznaka drugog talasa epidemije.

(Jutarnji list)