Nemački mediji kritikuju Đokovića zbog održavanja turnira: “Žurke, mečevi pred publikom, grljenje… Đoković iritira”

0
Beta - AP Photo/Dita Alangkara

Teniski turnir Adrija tur koji je inicirao najbolji teniser sveta Novak Đoković je izazvao uglavnom kritičke reakcije u medijima na nemačkom jeziku. Najviše pažnje privukla je žurka koja je posle mečeva održana u jednom beogradskom klubu, piše Dojče vele, a prenosi N1.

Ugledni minhenski dnevni list Zidojče cajtung – u svom osvrtu – vrlo žestoko kritikuje prvi deo teniskog turnira Adrija tur, koji je održan u Beogradu.

Prema mišljenju autora Geralda Klefmana, sasvim je neodgovorno da, u vreme kada čitav svet pokušava da izađe na kraj sa epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru “Novak” bude ispunjeno do poslednjeg mesta, a da su se nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorisali sve higijenske mere fizičkog distanciranja. Uz to su se na društvenim mrežama pojavili i snimci zabave koje su organizovane nakon mečeva, a na kojima je bilo mnoštvo ljudi. 

“Đoković na gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora koju je svojevremeno definisao svojevremno za CNN”, piše u Klefmanovom tekstu.

“Ima mnogo sportista koji ne shvataju u kojoj meri je njihov glas uticajan. Ta moć može pozitivno da se usmeri”, rekao je tada Đoković za CNN, na šta se osvrnuo Klefman.

“Ili ne – kao što je sada bio slučaj. Njegovi egzibicioni mečevi u okviru Adrija tura, a koji su se i odigrali samo zato što postoji smrtonosni virus, zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju pogrešne signale”, napisao je komentator nemačkog lista.

On upozorava da je virus i dalje tu, među nama, i da je fizičko distanciranje još uvek najbolja mera zaštite.

“Velika je opasnost da Đokovićevi fanovi oponašaju njegov primer, a sa takvom neodgovornošću i lakomislenošću je pandemija i započela”, zaključio je Klefman.

Uz to, on smatra da je Đokovićev nastup “farsa” s obzirom na one koji se očajnički trude da obezbede uslove za nastavak teniskih takmičenja.

“Njegovo ponašanje direktno ugrožava interese sporta koji bi on zapravo trebalo da predstavlja. Đoković je predsednik Saveta ATP-igrača, dakle portparol igrača”, napisao je Klefman.

“Njegove kolege se nadaju ponovnom pokretanju gren-slem turnira krajem avgusta u Njujorku, a Đoković se tome suprotstavlja. On smatra – sasvim ozbiljno – da su higijenske mere preterane. Da u igri nije tako ozbiljna stvar. Čovek bi tome mogao samo da se nasmeje”, zaključuje se u Klefmanovom tekstu za Zidojče cajtung.

Takođe, pod naslovom “Đoković i Beograd iritiraju”, na početak Adrija tura, kritički se osvrće i austrijski list Zalcburger nahrihten.

“Poneki ljubitelj tenisa nije verovao svojim očima kada je video slike iz Beograda. Pun stadion, bez higijenskih mera i teniske zvezde koje se grle na terenu. Kao da koronavirusa nikada nije ni bilo. Doduše, sve je bilo po pravilima, jer od 1. juna u Srbiji više ne važe nikakva ograničenja. Ali, da li je to zaista bilo neophodno? Da li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković sme da postane pozornica javne provokacije”, piše Kristijan Morč.

On naglašava da to nije prvi put da najbolji svetski teniser dobija kritike zbog svojih izjava kojima umanjuje opasnost od koronavirusa.

Citira se njegova izjava o ljudima koji snagom molitve otrovnu vodu pretvaraju u čistu.

“Svestan toga koliki je uticaj njegovih izjava, Đoković onda priznaje grešku”, naglašava Morč.

“Ponekad kažem nešto, a onda shvatim (…) da to nije trebalo tako formulisati”, navodi Đokovićvu izjavu Morč i dodaje.

“Zbog toga, Đoković iritira”.

U sličnom su tonu i osvrti u drugim nemačkim medijima. Recimo, magazin Fokus svoj tekst naslovljava sa “Teniske zvezde se provode na partiju i ignorišu virusna pravila”, dok sportski internet-portal Sport1.de čak govori o “Skandaloznoj žurci sa Zverevim i društvom”.

U svim komentarima navodi se da je već i sam turnir, odnosno ponašanje tenisera na terenu, sa rukovanjem i grljenjem, bilo iritantno. Ali kao posebno problematično oni vide žurku koja je usledila nakon mečeva u jednom beogradskom klubu.

Komentatori naglašavaju i da bi ovakva iskustva s Adrija turom, koji se nakon Beograda ovog vikenda seli u Zadar, mogla negativno da utiču i na nastojanja teniskog sveta da se krajem avgusta turnirom u Njujorku ponovo pokrenu takmičenja u okviru ATP.

US Open biće održan od 31. avgusta do 13. septembra, potvrđeno je pošto je gradonačelnik Njujorka Endru Kuomo podržao organizatore američkog grend slema.

“Uzbuđeni smo zbog US Opena koji će biti održan u Kvinsu od 31. avgusta do 13. septembra. Biće igran bez prisustva navijača, ali moći ćete da gledate mečeve na televiziji. To prihvatam”, izjavio je Kuomo.

Đoković nije oduševljen sa planovima o održavanju turnira pod tim uslovima.

“To će biti teško. Bilo bi veličanstveno kada bismo imali mogućnost da igramo, ali ne verujem da će biti mnogo igrača koji bi se pod tim uslovima osećali ugodno”, citira magazin “Fokus” najboljeg tenisera sveta.