Nemačka vlada: Aleksej Navaljni otrovan novičokom

2
FILE - In this file photo taken on Saturday, Feb. 29, 2020, Russian opposition activist Alexei Navalny takes part in a march in memory of opposition leader Boris Nemtsov in Moscow, Russia. The German hospital treating Russian dissident Alexei Navalny says tests indicate that he was poisoned. The Charité hospital said in a statement Monday, Aug. 24, 2020 that the team of doctors who have been examining Navalny since he was admitted Saturday have found the presence of “cholinesterase inhibitors” in his system. Cholinesterase inhibitors are a broad range of substances that are found in several drugs, but also pesticides and nerve agents. (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Nemačka vlada je saopštila da su tragovi nervnog agensa iz grupe novičok pronađeni u testovima i uzorcima uzetim od ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji se trenutno leči u jednoj berlinskoj bolnici, prenosi Gardijan.

Štefan Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, saopštio je da su analize specijalne vojne laborotorije pružile dokaze o hemijskom nervnom agensu iz grupe novičok.

U pitanju je nervni agens iz sovjetske ere, korišćen i prilikom trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Zajbert je saopštio da je će nemačka vlada obavestiti svoje partnere u Evropskoj uniji i NATO o rezultatima ispitivanja.

Navaljnom, koji je javnosti poznat kao veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. avgusta tokom leta iz Sibira za Moskvu.

On je, potom, prebačen u bolnicu u Omsku, odakle je kasnije transportovan u bolnicu “Šarite” u Berlinu, čiji su lekari saopštili da postoje indikacije da je Navaljni otrovan.

Njegovi saradnici u Rusiji su optužili ruske vlasti da su Navaljnog namerno otrovali, što je zvanični Kremlj odbacio.

Ruski lekari koji su lečili Navaljnog u Omsku, više puta su osporili zvanične izveštaje lekara nemačke bolnice, naglasivši da su isključili mogućnost trovanja, te da su njihove analize na otrovne susptance bile negativne.

2 KOMENTARA

Comments are closed.