Nemačka štampa: EU zbog straha od nestabilnosti ignorisala mane vlasti u Podgorici

0
Foto: Beta - AP Photo/Risto Bozovic

Ishod izbora u Crnoj Gori ne mora da donese nestabilnost koje se Evropa pribojava, a mogao bi da označi početak boljih vremena i demokratizaciju te zemlje, ali će to u prvom redu zavisiti od nimalo homogene opozicije i njene sposobnosti da sarađuje, ocenjuje danas nemačka štampa.

List Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) u kratkom komentaru ocenjuje da veoma visok odziv birača od gotovo 77 odsto samo doprinosi da još jasnija bude poruka odbijanja upućena Demokratskoj partiji socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića.

List piše da je moguće da je tu partiju pobede koštala i ideja da oduzme i podržavi imovinu Srpske pravoslavne crkve, a i to što je mnogima dozlogrdilo kako su se Đukanović i njegova porodica obogatili.

Nemački dnevnik ocenjuje da je, čak i ako DPS uspe da pronađe tanku većinu, a opozicija ne postigne dogovor, DPS toliko oslabljena da će joj obavljanje vlasti biti jako teško.

Ishod izbora “ne mora da znači i nestabilnost, koje se EU pribojava i zbog koje je dugo ignorisala sve nedostatke Demokratske partije socijalista”, piše list, i iznosi ocenu da “opozicija ne dovodi u pitanje Đukanovićevo nasleđe – tažnju ka ulasku u EU, članstvo u NATO”.

“EU i u nekoj novoj vladi može da nađe dobrog partnera za pregovore – u nekoj koja je barem obećala borbu protiv korupcije”, konstatuje Zidojče cajtung.

Frankfurter rundšau (Frankfurter Rundschau) ocenjuje da je jedan od najvažnijih mehanizama demokratije sa velikim kašnjenjem stigao i u Crnu Goru, gde je promena vlasti koja se nazire posle poraza DPS “odavno dospela”.

Dnevnik piše da su “korupcija, mafijaške afere, manipulisani izbori i zloupotreba vlasti decenijama karakterisali eru Mila Đukanovića”, i da “rezultati sa birališta, iako se Đukanović, koji povlači konce, možda nada nekom postizbornom čudu prilikom prebrojavanja glasova ili u koalicionom pokeru, ne ostavljaju prostor ni za kakvu sumnju da je većini stanovnika Crne Gore dosta dugogodišnjeg lidera”.    

“Da li će nimalo homogenoj opoziji usred teške ekonomske krize zaista i uspeti da otvori put u demokratskija i bolja vremena, u prvom će redu zavisiti od nje same i njenog kapaciteta za saradnju i komunikaciju”, zaključuje frankfurtski list.

(Beta)