Nemacka razvojna saradnja podržava one koji brinu o najugroženijima u Vojvodini

    0

     Crveni krst u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Vršcu i Plandištu, kao i dve organizacije iz Šida – Centar za razvoj Srema i Šidski ekološko humanitarni centar – dobili su podršku u računarskoj i zaštitnoj opremi. Ona obuhvata 20 laptopova, tableta i monitora; 10 štampača, skenera i projektora i 50 manjih uređaja kao što su mobilni telefoni, kamere i zvučnici. Pored računarske opreme, tu je i više od 4000 artikala zaštitne opreme i 65 beskontaktnih toplomera.

    Već više od godinu dana organizacije civilnog društva nalaze načine da podrže osetljive društvene grupe, i pored otežanog ličnog kontakta i ograničenog kretanja korisnika. One usluge socijalne zaštite koje se mogu pružiti putem telefona ili interneta, kao što su info linije, dobile su pojačanje u vidu novih uređaja koji obezbedjuju dostupnost i kontinuitet nege. Tamo gde je fizički kontakt neophodan, zaštitna oprema će doprineti bezbednosti socijalnih radnika i radnica dok brinu o korisnicima.

    „Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa gradovima i opštinama, prilagodili smo podršku potrebama ogranizacija civilnog društva u svakoj lokalnoj samoupravi. Pademija je preusmerila mnoge aktivnosti na internet i tu je računarska i IT oprema od velikog značaja. Tamo gde to nije moguće, GIZ ostaje posvećen podršci socijalnim radnicima i volonterima koji brinu o onima kojima je to najpotrebnije”, izjavila je Iva Vučićević iz GIZ-a.

    Podršku u vidu računarske i zaštitne opreme obezbedio je projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ putem posebne mere koja podržava osetljive grupe tokom pandemije Covid-19, a koju sprovodi GIZ.