Nemačka preti odustajanjem od Severnog toka 2 zbog Navaljnog: “Nadamo se da nas Rusi neće primorati da promenimo stav”

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File

(Beta-AP) – Nemačka je danas povećala pritisak na Rusiju zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i upozorila da bi u slučaju izostanka podrške Moskve istrazi tog slučaja mogla da preispita sudbinu nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je za list Bild am zontag da se “nada da Rusi neće primorati” Nemačku da promeni stav o gasovodu Severni tok 2 kroz Baltičko more.

“Ako ruska strana ne doprinese istrazi narednih dana, mi ćemo morati da konsultujemo naše partnere”, kazao je Mas.

On nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji i rekao je da bi takve mere trebalo da budu “efikasno usmerene”.

Mas je međutim priznao da bi zaustavljanje izgradnje gotovo završenog gasovoda nanelo štetu nemačkim i evropskim kompanijama.

“Ko god to zahteva morao bi da da bude svestan posledica. U izgradnji učestvuje više od 100 kompanija iz 12 evropskih zemalja, a oko polovina je iz Nemačke”, naveo je Mas.

Nemačka vlada je pod sve većim pritiskom da iskoristi gasovod Severni tok 2, kojim bi ruski gas bio direktno isporučivan Nemačkoj, da primora Kremlj na odgovore o trovanju Navaljnog.

Navaljnom, žestokom kritičaru Kremlja, pozlilo je pre dve nedelje tokom leta za Moskvu. On je odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku, a posle nekoliko dana prebačen je na lečenje u bolnicu u Berlinu, gde je i dalje u veštačkoj komi.

Nemačke vlasti saopštile su da su testovi pokazali da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe “novičok”, razvijenim u Sovjetskom Savezu.

Kremlj je odbacio optužbe da je umešan u trovanje Navaljnog i poručio da Nemačka nije dala nikakve dokaze Moskvi o njegovom stanju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je trovanje Navaljnog pokušaj ubistva i zatražila punu istragu.

Lekari u berlinskoj bolnici navode da je Navaljni u stabilnom stanju, ali očekuju da njegov oporavak dugo traje i ne isključuju dugotrajne zdravstvene posledice.