Nemačka najavljuje razgovore sa Rusijom o kupovini Sputnjika V

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Nemački ministar zdravlja Jens Špan (Spahn) najavio je danas razgovore sa Rusijom u cilju nabavke Sputnjika V ako evropske vlasti odobre tu vakcinu protiv korona virusa.

“U ime Nemačke objasnio sam Savetu ministara zdravlja EU da ćemo bilateralno razgovarati sa Rusijom, pre svega da bismo znali kada i koje količine mogu biti isporučene”, rekao je ministar regionalnom javnom radiju VDR.

Svoju odluku je obrazložio objašnjenjem da je Evropska komisija najavila da neće u ime 27 zemalja članica pregovarati o kupovini Sputnjika V kao što je bio slučaj sa drugim vakcinama protiv korona virusa.

Pitanje upotrebe Sputnjika je kontroverzno u Evropi. Francuski ministar spoljnih poslova nedavno je kritikovao Rusiju što je od vakcine stvorila sredstvo “propagande” u svetu.

“Isporuke bi trebalo da uslede u naredna dva do četiri, pet meseci kako bi se zaista promenila trenutna situacija” po pitanju broja vakcina, rekao je Špan koji je kritikovan zbog sporosti kampanje vakcinacije.

Bavarska, najveći nemački region, juče je saopštila da pregovara o “preliminarnom ugovoru” za dobijanje 2,5 miliona doza ruske vakcine dok se čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).