Nemačka kompanija priznala da je podmićivala doktore u Srbiji: Dijagnoza “skandal”

2
Profimedia

Nemačka kompanija za dijalizu Fresenius Medical Care (FMC) priznala je da je plaćala mito kako bi dobila siguran posao u Srbiji i više drugih zemalja širom sveta, navodi se u izveštaju koji je početkom ove nedelje objavljen na sajtu Američke komisije za hartije od vrednosti (SEC), otkriva Nedeljnik.

Istraga je otkrila da je kompanija podmitila doktore u Srbiji, Španiji, Turskoj, Kini, Bosni, Meksiku, Saudijskoj Arabiji i u nekoliko zemalja u zapadnoj Africi.

Što se tiče dela istrage o Srbiji, u izveštaju koji se može pronaći na sajtu SEC, četiri neimenovana lekara iz Srbije su dobila od nemačke kompanije 329.000 dolara od 2007. do 2014. godine. Oni su bili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili u drugim javnim tenderskim komisijama, na kojima je nemački FMC konkurisao.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

2 KOMENTARA

  1. О овом “скандалу” сазнадосмо из Недељника и за то плус заслужују и Редакција и аутор текста. Уз једно али: уз назив коруптивне компаније из Немачке( зар то раде пословично поштени Немци?!?) не сазнадосмо ко је примао мито, ни од “прекаљених” српских лекара, нити од државних службеника. “Недељник” остаје дужан да “ради објективног информисања јавности”, допуни текст конкретним важним чињеницама. Као и о томе да ли је тужилаштво ишта предузело против учесника у овом криминалном послу. Или о неком другом сличном.

  2. Ko zna koliko toga još ima. Ovo je vrh ledenog brega. Strašno je to što Srbija nema mehanizme da to otkrije, pa ni da se tome odupre. A još strašnije je što sve počinje posle 5. oktobra, pa ispada da je svejedno ko je na vlasti.

Comments are closed.