Nemačka kaznila švedsku kompaniju sa 35 miliona evra zbog špijuniranja zaposlenih: “Prikupljane informacije o porodici, verskim uverenjima…”

0
(Beta/AP Photo/Mark Lennihan, File)

(Beta-AP) – Poverenik za zaštitu podataka u nemačkom gradu Hamburgu je danas kaznio švedsku kompaniju za maloprodaju odeće “H&M” sa 35,3 miliona evra zbog špijuniranja svojih zaposlenih.

Poverenik je rekao da je ta kompanija u svom centru u Nirnbergu o zaposlenima prikupljala privatne informacije “od prilično bezopasnih detalja, do porodičnih pitanja i verskih uverenja”.

Informacije o tome su u kompjuterskom sistemu kojem može da pristupi 50 direktora i “korišćene su, između ostalog, za dobijanje detaljnog profila osoblja radi preduzimanja mera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju”.

Poverenik Johanes Kaspar je rekao da je ta aktivnost dovela do “veoma velikog zadiranja u građanska prava zaposlenih” te kompanije.

Kršenje privatnosti osoblja je otkriveno kada su podaci nakratko postali vidljivi svima u kompaniji.

Kompanija “H&M” je saopštila da to što se radilo nije u skladu s njenim uputstvom, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za to.

Poverenik je pozdravio odluku kompanije da isplati obeštećenje zaposlenima i preduzme mere da bi sprečila dalje kršenje privatnosti.