Nemačka blizu uvođenja novih mera, Saksonija zatvorila škole i deo preduzeća: „Situacija u bolnicama veoma opasna…“

0
(Beta/AP Photo/Michael P)

Nemačka se zalaže za uvođenje još oštrijih mera u cilju borbe protiv koronavirusa, guverner istočne pokrajine Saksonije saopštio je da će škole i većina preduzeća biti zatvorena, dok je ministar zdravlja Jens Špan upozorio da delimično zaključavanje nije usporilo širenje infekcije, prenosi Gardijan.

Najveća evropska ekonomija traga za novim načinima kako da obuzda širenje infekije u drugom talasu koronavirusa, koji se pokazao mnogo težim za kontrolisanje, nego što je bio slučaj na proleće, imajući u vidu sve veći broj smrtnih slučajeva i novozaraženih, često i u rekordnim brojkama.

Najveću sedmodnevnu stopu incidencije na 100.000 stanovnika u Nemačkoj ima upravo Sakosnija, pokrajina na samom istoku zemlje.

Upravo zbog loše epidemiološke situacije, guverner Mihael Krečmer saopštio je da će škole i preduzeća čije poslovanje nije od primarnog značaja tokom pandemije koronavirusa.

„Situacija u bolnicama je, ne samo napeta, već i veoma opasna na mnogim lokacijama, delom i zbog toga što veliki broj kreveta zauzimaju kovid pacijenti“, rekao je Krečmer.

Takođe, savezni ministar zdravlja Jens Špan rekao je da postojeće mere – poput zatvaranja teretana, restorana, hotela i zabavnih parkova, kao i ograničenja broj ljudi u prodavnicama i na privatnim skupovima – nisu dovoljne da preokrenu trenutno izuzetno lošu epidemiološku situaciju.

„Kratki sveobuhvatni pristup oštrim merama verovatno je mnogo uspešniji način da zaista napravimo promenu“, rekao je Špan.

„Ako do promena ne dođe u naredne dve nedelje, do Božića, moraćemo da razgovaramo i o tome“, dodao je Špan aludirajući na mere kojse su već odobrene u Saksoniji.