“Nema predaje”: Ukrajinci pružili podršku Zelenskom pred samit u Parizu, plaše se da će ga Putin “izigrati”

0
Foto: Profimedia

Danas bi trebalo da se održi samit u Parizu, sastanak na kojem će o problemu Ukrajine, a naročito njenog istočnog dela, razgovarati delegacije Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske.

Građani Ukrajine zabrinuti da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da izigra njihovog predsednika Zelenskog, okupili su se juče da mu pruže podršku.

Zelenski želi da okonča rat s proruskim separatistima na istoku Ukrajine, u kojem je od 2014. godine poginulo 14.000 ljudi.

S druge strane, Rusija želi da iskoristi pariski samit da poveća pritisak na Zelenskog da ispuni mirovni sporazum iz Minska, postignut 2015. godine, prema kojem oblasti pod kontrolom pobunjenika dobijaju veću autonomiju u zamenu za okončanje sukoba.

Sporazum iz Minska predviđa da Ukrajina povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom, ali tek pošto u pobunjeničkim oblastima budu lokalni izbori po ukrajinskom zakonu i pošto ti regioni dobiju autonomni status.

Ukrajina pristaje na sve to, ali obrnutim redosledom.

Portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendel rekla je da će Zelenski sutra izneti čvrste zahteve.

“Prva tri koraka koja će predsednik Zelenski načiniti na sastanku u Parizu su: uslovi za povratak zarobljenih Ukrajinaca, stvarno, a ne lažno primirje, i naravno povlačenje stranih vojnika i banditskih formacija s teritorije Donbasa”, napisala je Mendel na Fejsbuku.

Ona je dodala da lokalni izbori na istoku Ukrajine mogu da budu održani pošto Kijev povrati kontrolu nad granicom i kada u toj oblasti “ne bude stranih vojnika ni ilegalnih naoružanih grupa”.