„Nema ništa da se krije. Treba da saznamo poreklo tog virusa…“

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) obećao je danas da će organizacija učiniti sve da pronadje poreklo korona virusa i odbacio optužbe da je agencija UN suviše blagonaklona prema Kini gde se prvo pojavio virus.

„Želimo da saznamo poreklo (virusa) i učinićemo sve da tog saznanja dodjemo“, rekao je Gebrejesus i izrazio nadu da će medjunarodni stručni tim uskoro posetiti kinesku provinciju Vuhan koja se smatra „kolevkom pandemije“ korona virusa.

„Nema ništa da se krije. Stav SZO je veoma, veoma jasan. Treba da saznamo poreklo tog virusa jer može pomoći u sprečavanju budućih epidemija“, rekao je Gebrejesus i dodao da je u pitanju tehničko pitanje koji su neki politizovali.

SAD koje su u svetu najviše pogodjene pandemijom korona virusa sa više od 262.000 mrtvih otvoreno su optužile Kinu da krije neke podatke, a SZO da se povinovala zahtevima vlasti u Pekingu. Druge zemlje, koje su iznele manje kritika, ipak sumnjaju da Peking usporava proces otkrivanja detalja o korona virusa. 

Medjunarodni stručni tim od desetak naučnika će imati zadatak da otkrije poreklo virusa i sazna kako se preneo na čoveka. Taj tim do sada nije mogao da poseti Kinu odakle je epidemija korona virusa krenula krajem 2019. 

Iako naučnici veruju da je virus potekao od slepog miša, za sada se ne zna koja je životinja bila posrednik i dovela do prenosa virusa na čoveka.