Nema deeskalacije “i tačka”: Azerbejdžan i Jermenija odbacili predlog za mirovne pregovore

1
Foto Profimedia

(Beta) – Lideri Azerbejdžana i Jermenije odbacili su predlog za mirovne pregovore, optužujući jedni druge za ometanje pregovora oko teritorije Nagorno-Karabah.

Sukobi u tom regionu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Jermenija je saopštila da je jedan od njenih ratnih aviona u najnovijem incidentu oborio borbeni avion azerbejdžanskog saveznika, Turske kada je poginuo pilot.

I Turska i Azerbejdžan su to negirali.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

U nedelju je zvanični Baku saopštio da je Jermenija granatirala položaje azerbejdžanske vojske, a Jerevan je pak tvrdio da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule ofanzivu prema Nagorno-Karabahu, granatirajući okolna naselja.

Obe strane prijavile su žrtve, uključujući i civile. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je upotrebu sile i pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da hitno zaustave borbe i nastave razgovore bez preduslova.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je u intervjuu za rusku televiziju Rusija 1 da je Baku posvećen pregovorima o rezoluciji, ali da Jermenija opstruira proces.

“Jermenski premijer javno izjavljuje da je Karabah (deo) Jermenije, tačka. U ovom slučaju, o kakvom pregovaračkom procesu možemo da razgovaramo?”, rekao je on.

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan je rekao za istu televiziju da je “veoma teško pričati o pregovorima kada su u toku određene vojne operacije”.

Rekao je da ne postoji vojno rešenje za sukob i pozvao na kompromis.

Međutim, dodao je da Azerbejdžan prvo mora “odmah da okonča agresiju na Nagorno-Karabah i Jermeniju”.

“Svi ovo doživljavamo kao egzistencijalnu prijetnju našoj naciji, doživljavamo kao rat koji je objavljen jermenskom narodu, a naš narod je sada jednostavno primoran da koristi pravo za samoodbranu”, rekao je premijer.

1 KOMENTAR

  1. Komunisti su od osnivanja bili antirasisti i imali viziju o stvaranju mira, mada se vremenom ispostavilo da su zbog njihovog pokušaja da sve građane učlane u komunističku partiju tako vremenom postali korumpirani i sve više služili nacionalistima koji su se ponašali slično kao kolonijalisti koji pokušavaju da prigrabe ili pridobiju što više teritorija čak i država, dok su kolonijalisti, fašisti i nacisti izmisli rasizam da bi stvorili i vladali kolonijama, a danas pokušavaju da naprave reviziju istorije tvrdeći da su kao bili kolonizatori iz sličnih razloga, iako je svima jasno da ih demantuje taj rasizam kojeg su stvorili, a sve velike države su do polovine 1900-te aktivno i otvoreno bile kolonijalističke, dok Erdogan pokušava da postane aktivno kolonizator po uzoru na Osmanlije.

Comments are closed.