“Neko može da dođe sa ulice i natera nekoga da nešto što košta 100 proda za 50 dinara…”: Saopštenje Agencije za borbu protiv korupcije i reakcija Zorana Živkovića

1
Foto Nedeljnik

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ne nalazi se u sukobu interesa, saopštila je danas Agencija za borbu protiv korupcije pošto je utvrdila da njegov otac, Branko Stefanović, nije ni vlasnik, ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM, kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način od njegovog osnivanja.

Agencija je obrazložila i da je zaključeno da kupovina naoružanja “Krušika” od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, da ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, te da ne postoji odnos zavisnosti koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije.

Ovu odluku Agencije za borbu protiv korupcije danas je komenatarisao lider Nove stranke Zoran Živković i ocenio je kao “farsu”.

On je rekao da “ipak, ima mnogo razloga da se postupak sprovede i da je odluka Agencije samo posledica činjenice da ne postoji formalna veza, na papiru, između GIM-a i Stefanovića”.

“To znači da neko može da dođe sa ulice, da nema nikakav papir i nikakav ugovor, da natera nekoga u javnom preduzeću da, njemu bliskim osobama, da nešto što košta 100 dinara po ceni od 50 dinara, ili da mu odloži neko plaćanje, i agencija će vispreno da zaključi da nema uslova, i da prekine dalje istraživanje. A naravno da ima puno razloga za to”, rekao je Živković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije je, kako se navodi u njenom saopštenju, izvršila prethodnu proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencije je ustanovila i da Branko Stefanović nije bio osiguranik privrednog društva GIM.

“Imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Nebojša Stefanović, kao funkcioner, trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije, Agencija nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu”, navedeno je u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

1 KOMENTAR

  1. Živković Z.: samo je za nekakva kukanja. Psranoičan do dna. Ne veruje da je pojeo nešto što treba

Comments are closed.