Neki onkološki pacijenti sa kovidom-19 mogu da budu zarazni mesecima, pokazala studija

0
Profimedia

Pacijenti oboleli od kovida-19, koji su zbog onkoloških oboljenja istovremeno podvrgnuti hemoterapijama ili zračenju, oblicima lečenja karcinoma koji slabe njihov imunološki sistem, mogu ostati zarazni i širiti koronavirus i duže od dva meseca od početka zaraze, pokazali su rezultati studije objavljeni ove nedelje.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno preporučuje zdravstvenim radnicima da tokom lečenja takvih pacijenata kojima je ugrožen imunološki sistem, primene dodatne mere opreza, poput nošenja respiratornih umesto hirurških maski za lice i da izoluju pacijente do 20 dana nakon pojave simptoma. 

U novoj studiji stručnjaci su analizirali uzorke pljuvačke i briseve 20 pacijenata koji su bolovali od karcinoma, a istovremeno su bili zaraženi koronavirusom. Ustanovili su da je troje pacijenata obuhvaćenih istraživanjem bilo zarazno i duže od tri nedelje nakon pojave simptoma, a jedan od njih bio je zarazan čak 61 dan. 

Troje pacijenata je u prethodnih šest meseci bilo podvrgnuto ili transplantaciji matičnih ćelija ili terapiji genetski modifikovanim imunološkim ćelijama nazvanim CAR T-ćelije, prenosi N1.

Kod dvoje se razvio težak oblik kovida-19 i pokazalo se da nijedan od spomenutih onkoloških pacijenata nije imao antitela na virus.

Aktualne javnozdravstvene preporuke za pacijente sa kovidom-19 i slabim imunološkim sistemom zasnovane su na limitiranim podacima i verovatno će biti potrebno da ih revidiraju, ističu naučnici u pismu objavljenom u časopisu “New England Journal of Medicine”.

“Iz nekoliko ranijih studija znamo da, ako spadate među zdrave osobe, nakon prve nedelje bolesti više niste zarazni, ali  o imunokompromitovanim pacijentima znamo vrlo malo”, napisala je dr  Mini Kamboj, jedna od autorki studije iz Centra za karcinom “Memorial Sloan Kettering”.

Dodala je da se još ne može sa sigurnošću reći da li onkološki pacijent koji boluje od kovida-19 zarazan i tri nedelje od početka zaraze i da li je potrebno da medicinsko osoblje i članovi njihovih porodica sprovode mere predostrožnosti i duže od toga.

Iako će samo mali broj pacijenata koji istovremeno boluju od nekog oblika karcinoma i od kovida-19 verovatno ostati zarazan duže vreme, “u svakom slučaju postoji rizik o kom moramo ozbiljno da razmislimo.Moramo stalno imati na umu da bi imunokompromitovani pacijenti mogli da budu zarazni za ljude oko sebe i duže od očekivanog vremena.”