“Neki lekari prete da će tužiti Kona, pogodila ih je njegova izjava…”

1
Foto Nedeljnik

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u Novom danu da je mnoge lekare jako pogodila izjava Predraga Kona i da bez obzira na naknadnu modifikaciju te izjave, neki od lekara prete da će ga tužiti.

Komentarišući visoku smrtnost lekara za vreme epidemije kod nas, kaže da da je posledica stanja u zdravstvu.

„Mi znamo za barem 73 umrla lekara zahvaljujući Sindikatu lekara i farmaceuta. Sa udruženjem medicinskih sestara i medicisnkih tehničara nije tako, oni nisu izašli sa tim podacima. Ali, po onome što znamo, sigurno je da su ne samo medicinski tehničari, već da je i nemedicinsko osoblje obolevalo i umiralo“, kaže Radovanović za N1.

Prema njegovim rečima, suština je da suzbijanje bolničkih infekcija ni pre kod nas nije bilo na zavidnom nivou, i shodno tome da smo među nasiromašnijim zemljama u Evropi, to se odrazilo i na zdravstvo.

Upozorio je da su se brojni lekari od početka epidemije žalili na uslove u kojima rade, ali je većina insistirala na anonimnosti.

„Da se ne zavaravamo, mi smo sredina i društvo gde za izraženo mišljenje možete doživeti jako velike neprijatnosti“, kaže on i dodaje da kada se uzme sve u obzir ne čudi da smo mi zemlja koja po broju stanovnika ima najveći broj umrlih lekara u Evropi, a verovatno i u svetu.

On je govoreći o izjavi Predraga Kona o uzrocima smrti lekara rekao da je ta izjava jako uznemirila neke lekare iz crvene zone.

„Ja sam čuo te izjave i zaista je kolega Kon rekao da se lekari često zaražavaju na kafe pauzama. Zamislite da neka lekarka sa skafanderom uzme da pije kafu. Ona bi je prosula, tehnički ne bi mogla da je pije. Znam te ljude, i neki od njih satima, pre nego što dođu na posao, ne unose tečnost, zato što nemaju načina da narednih sedam, osam sati odu do toaleta“, navodi Radovanović.

Kaže da je mnoge lekare jako pogodila izjava Predraga Kona i da bez obzira na naknadnu modifikaciju te izjave, neki od lekara prete da će ga tužiti.

„To se preliva sa lekara na građane, i sa građana na lekare. Tu neku ‘pripremnu baražnu paljbu’ obavilo je nekoliko lekara sa akademskim zvanjima, koji su tvrdili raznorazne besmislice. Onda su se neki na slepo opredeljivali, pa su tako samo za rusku vakcinu. Prvo, to je neetički, jer tvrdite nešto šo ne znate. Drugo, unosite ideološke floskule u zdravstveno prosvećivanje, jer je to poruka koja ide građanima“, kaže Radovanović.

On je akciju zdravstvenog sistema o odabiru vakcine za primanje nazvao besmislenom, jer je veoma teško utvditi razlike između vakcina. Kaže da to teško mogu da znaju i stručnjaci, a shodno tome obični građani još manje.

„Uzimite bilo koju vakcinu koja je dostupna. Najvažnije je biti što pre zaštićen“, zaključio je on.

1 KOMENTAR

  1. Dr Kon je potpuno u pravu. Svi ti koje sada nazivamo herojima bili su vrlo neodgovorni u svom poslu a moj otac je u januaru 2020-te godine izgubio život zbog njihove neodgovornosti, prljavštine i bahatosti. Imao je zapalenje pluća, bio je u teškom stanju, dobio je uput od terenskog lekara da ga prime na pulmologiju, terenski doktor je pozvao Hitnu pomoć da ga prevezu na Pulmološku kliniku Kliničkog centra Srbije, odvezli su ga, tamo se doktorka sprdala sa njim, rekla je neće meni terenski lekar odredjivati koga ću da primim na bolničko lečenje. Verovatno na bolničko lečenje su primali samo one koji prvo dodju na neku privatnu kliniku gde oni rade honorarno, pa im tamo daju pare i onda mogu da bude primljeni na bolničko lečenje. Rekla mi je da je moj otac za Urgentni centar i da će ga kola hitne lomoći prevesti tamo. Satima smo čekali kola hitne pomoći da dodju da ga prevezu na Urgentni centar jer uopšte nije mogao da hoda a kad sam ušao u jednu sobu gde se culo ćasksnje doktora i sestara da pitam pa kad će ta kola doći po njega zetekao sam ih kako žderu prasetinu i piju viski i pivo. Konačno su ga posle dva tri sata čekanja prevezli na Urgentni. Tamo je dobio neku terapiju i ostao kod njih da lezi. Bio je dva dana na Urgentnom a onda su ga premestili na gerijatriju u “Dragiša Mišović” a obrazloženje je bilo da ga premeštaju jer je sutradan Badnje veče a prekosutra Božić pa će mnogi lekari i sestre biti odsutni pa kad prodju praznici oni će ga vratiti. Bio je 4 dana na toj Gerijatriji i tamo je umro. Kad su nam dali izveštaj o smrti na njemu piše da je dijagnoza na prijemu sepsa. Eto to su bili ti doktori koji umesto da leče čoveka od sepse oni ga šalju na Gerijatriju, čoveka od 65 godina šalju sa sepsom na gerijstriju da bi oni mogli da slave Bsdnje veče i Božić. Bukvalno su mi oca ubili a bio je veoma jak čovek i da je dobio adekvatnu terapiju danas bi bio živ. Ali to su naši “heroji” i teško onom koji će morati da ide na lečenje kod njih kad prodje ova korona. Kakvo će oni tada praviti bahaćenje, kako će se tada ponašati prema pacijentima kad su proglašeni za heroje. Ja verujem da se sada dobro ponašaju samo prema poznatim osobama koji će moći da ih javno hvale ali nisam siguran u njihovu posvecenost lečenju drugih pacijenata, svega tu i svačega ima, mnogo je umiranja. Jer vuk dlaku menja a ćud nikako.

Comments are closed.