“Neki lekari pokušavaju da izbegnu respiratore u lečenju, plašeći se kontraefekata…”

0
Profimedia

Dok se zdravstveni zvaničnici širom sveta trude da dobiju što više respiratora da leče pacijente od koronavirusa neki lekari nastoje da izbegnu upotrebu tih mašina za disanje gde god mogu.

Razlog je to što su neke bolnice prijavile neuobičajeno visoke stope smrtnosti za pacijente od koronavirusa na respiratorima, i neki lekari brinu da bi te mašine mogle da škode nekim bolesnicima, prenosi AP.

Kako se razvijaju lečenja pokazuje se da lekari i dalje uče koji su najbolji načini da se savlada virus koji se pojavio tek pre nekoliko meseci. Oni se oslanjaju na pojedinačne slučajeve i tekuće podatke uz nalet pacijenata i nestašice osnovnih materijala.

Mehanički respiratirori ubacuju kiseonik ljudima čija pluća gube moć. Upotreba mašina podrazumeva da se pacijenti stave pod anesteziju i da im se ubaci tuba kroz grlo.

Uopšte uzev 40 do 50 odsto pacijenata sa teškim respiratornim teškoćama premine dok je na respiratoru, kažu stručnjaci. Međutim 80 odsto i više pacijenata obolelih od koronavirusa i stavljenih na mašine u Njujorku su preminuli, prema izjavama državnih i gradskih zvaničnika, prenosi AP.

Stope smrtnosti više od uobičajenih prijavljene su i drugde u SAD, rekao je doktor Albert Rizo, glavni lekar Američkog udruženja za plućne bolesti.

Slični izveštaji pojavili su se iz Kine i Velike Britanije. Prema jednom izveštaju iz Britanije ta cifra je 66 odsto, a mala studija iz Vuhana, gde se bolest prvo pojavila, navodi da je 86 odsto onih koji su bili na respiratorima umrlo.

Nije poznat razlog za to. Uzrok može da bude stanje pacijenata pre nego što su zaraženi ili koliko su bili bolesni u trenutku kada su stavljeni na mašine.

Za sada su samo spekulacije o razlogu a i za sada nema pravih opsežnih studija da daju prave podatke.

Neki lekari kažu da pokušavaju da ne upotrebe respirator što duže moguće i da se okreću drugim tehnikama. Jedna od mera je da pacijenti leže u različtim položajima, na stomaku na primer da bi različiti delovi pluća bolje dobijali vazduh, a druga je davanje pacijentima više kiseonika kroz tube kroz nos i druge sprave.

Briga o korisnosti respiratora je odvojena od druge brige da ih nema dovoljno, što je takođe zabrinjava lekare pošto pacijenti od koronavirusa često ostaju duže na respiratorima od pacijenata sa drugim bolestima koje izazivaju probleme u disanju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus