“Neki fakulteti smatraju da državna matura nije dovoljan test znanja, traže i prijemni”

Dekani pojedinih državnih fakulteta su, prema rečima Bojana Tubića, pomoćnika ministra za visoko obrazvanje, iskazali bojazan da takav način provere nije pouzdan, te da je potrebna dodatna provera.Tubić je, međutim, rekao da se Ministarstvo protivi da postoje i matura i prijamni

2
Foto: Profimedia / Ilustracija

Neki fakulteti traže uvođenje prijemnih ispita, jer smatraju da polaganje državne mature nije dovoljan test znanja, pišu Novosti.

List piše o sednici Konferencije univerziteta Srbije na kojoj su rektori državnih i privatnih fakulteta razgovarali o tome da li bi trebalo uvesti još neki oblik kontrole znanja za upis na falkultete i kada kroz dve godine bude startovao novi sistem državne mature.

Tako je Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje napomenuo da su dekani pojedinih državnih fakulteta protive tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša.

Oni su iskazali bojazan da takav način provere nije pouzdan, te da je potrebna dodatna provera. Tubić je, međutim, rekao da se Ministarstvo protivi da postoje i matura i prijamni.

“Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele”, rekao je Tubić i dodao da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.

2 KOMENTARA

  1. Pa naravno da su potrebni prijemni! Sve se bojim da će Matematiku, ETF ili medicinu moci da upisu tek tako, na osnovu poklonjenih petica i naduvanih uspeha sto se masovno radi u srednjim slolama…Nema sanse da neko kvalitet buducih studenata ili autonomiju fakulteta na ovaj nacin obesmisli…

Comments are closed.