“Neki bi najradije pomislili da je najbolje rešenje da se vojno osvoji deo Kosova gde žive Srbi. Srbija to svakako neće dozvoliti…”

2
Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da vladajućoj koaliciji u Srbiji “ne pada na pamet” da “izda” Kosovo i da nije realna opcija u kojoj je priznanje nezavisnosti konačno rešenje dijaloga sa Prištinom.

Navodeći da Kosovo trenutno može da računa na “svega” 92 od 193 glasa u UN, Dačić je ocenio da i u Prištini i na Zapadu moraju biti svesni te “nove političke realnosti”.

“Oni se vrte u krug. Ne razumeju jednu stvar. Pravo na samoopredeljenje pripada jednom narodu. Oni treba da se izjasne da li su oni albanski ili kosovski narod. Ako su albanski narod, albanski narod je svoje pravo na samoopredeljenje ostvario stvaranjem Albanije. Ne može jedan narod da ima dva prava na samoopredeljenje i stvaranje dve države”, naveo je Dačić za portal Kosovo onlajn.

Kazao je da ukoliko ne bude predloga za kompromis, “nema te inicijative koja će dovesti do toga da Srbija mora nešto da prihvati”.

“Neko smatra da je to dijalog u kojem je konačno rešenje da Srbija prizna Kosovo. To je nerealno i neće se desiti. Administracija Donalda Trampa je jedina shvatila da je potrebno naći odredjeni kompromis i što pre to shvate neke evropske zemlje i nateraju Prištinu da razgovara o kompromisu, pre će doći do rešenja”, ocenio je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Istakao je da je “suština” problema u tome što “niti Srbija ima puni suverenitet nad celom teritorijom Kosova, niti Kosovo, kao navodno nezavisna država, ima puni suverenitet nad celim Kosovom”.

“Znam da bi neki najradije pomislili da je najbolje rešenje, a možda i u Srbiji neko navija za to, da se vojno osvoji deo gde Priština nema suverenitet, gde žive Srbi. Srbija to svakako neće dozvoliti. Zato, držimo se pregovaračkog stola i tražimo rešenje i želimo da se to desi što pre”, naveo je Dačić.

2 KOMENTARA

  1. Србија неће дозволити да неки Срби, који тако мисле, војно освоје север Косова, где живе Срби ! А Србија то су ваљда: Вучић, Дачић,…Костић, СНС, СПС, део САНУ и још њих, а који су то “неки” који мисле да освоје војно север Косова, то остаје тајна ? Невероватне су размере глупости ове власти ! А шта би овај несрећник одговорио на тезу, рецимо, да неки памећу, економским растом, животним стандардом,… покушају да поврате Косово ? Колико је метака Западна Немачка испалила ради уједињења са источном ? Ниједан ! Али он зна једно, да то они нису у стању, да они то не знају и не умеју. Стога се стално подгрејава идеја некаквог ратовања, против чега су они, али је потребно да се таква фикција одржава у етру, макар и оваквим изјавама, које се могу сврстати само у комедије.

Comments are closed.