“Neke zemlje su neozbiljno shvatile koronavirus, 17 puta više novoinficiranih van Kine”: SZO poziva na suprotstavljanje epidemiji

0
Foto: Beta - Sajjad Safari/IIPA via AP

Svetska zdravstvena organizacija uputila je snažan poziv svetu da upotrebi sve moguće mere da zaustavi epidemiju koronavirusa zbog koje je već bačena senka na indijsku proslavu proleća, zatvorena Crkva Hristovog rođenja u Vitlejemu i zatvorene škole i univerziteti u Italiji i mnogim drugim mestima.

Svetska zdravstvena organizacija je apelovala na sve zemlje da rade na tome punom snagom da “potisnu ovaj virus” i pozvala na drastično delovanje, podupirući svoj poziv podacima koji pokazuju da sada ima oko 17 puta više novoinficiranih van Kine nego u Kini, prenosi N1.

“Zabrinuti smo zbog toga što neke zemlje ili nisu ovo shvatile dovoljno ozbiljno ili su odlučile da ništa ne mogu da preduzmu. Zabrinuti smo da se u nekim zemljama nivo političke posvećenosti i akcija koje bi pokazale tu posvećenost ne podudaraju sa stepenom pretnje koja je pred svima nama. Ovo nije vežba. Ovo nije vreme za odustajanje. Ovo nije vreme za izgovore. Ovo je vreme za preduzimanje svih mogućih mera”, naveo je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Do sada je od virusa zaraženo gotovo 97.000 ljudi u preko 80 zemalja, a umrlo je preko 3.300.