Nekadašnji švedski teniser Robin Soderling: Tražio sam na Guglu kako da se ubijem, živeo sam u pravom paklu

0
Foto: Profimedia

Robin Soderling, čuveni švedski teniser, otkrio je kakve je unutrašnje borbe vodio tokom igračke karijere, čak i da je u jednom trenutku želeo da se ubije.

Aktuelni selektor Dejvis kup reprezentacije Švedske, 2015. godine, sa samo 31 godinom, otišao je u igračku penciju, a zvanični razlog bila je mononukleoza. Ipak, pet godina kasnije obelodanio je da se borio sa i psihičkim problemima i suicidalnim mislima, prenosi Nova.rs.

“Imao sam stalnu anksioznost (strepnja, iščekivanje da će se nešto loše desiti), izjedalo me je iznutra. Sedeo sam u stanu i najmanji šum mi je stvarao paniku. Kada je pismo jednom palo kroz vrata, toliko sam se uspaničio da sam završio na podu. Od zvona telefona drhtao sam od straha” rekao je Soderling u programu “Verano en P1”.

Soderling je otkrio da su problemi počeli 2009. godine nakon dva uzastopna finala Rolan Garosa. Uspeh koji je ostvario nametnuo mu je neizdrživ pritisak, a u julu 2011. godine, nakon što je u Švedskoj savladao Davida Ferera, odvezao se u Monte Karlo i počeo je da pada u “crnu rupu bez dna.”

Stanje se pogoršalo mesec dana kasnije, pre početka US opena.

“Uspaničio sam se i počeo sam da plačem. Plakao sam i plakao, svaki put bih ulazio u paniku kada je trebalo da idem na teren. Prvi put sam tada shvatio da ne mogu. Čak i da su mi pištolj prislonili na glavu, ne bih mogao da izađem u tom trenutku”, rekao je Šveđanin i dodao:

“Došao sam do toga da sam išao na Gugl da vidim kako da počinim samoubistvo. Iako u dubini duše nisam želeo da umrem, sve je bilo bolje od tog života u paklu”.

Šveđanin je pre deset godina bio 4. teniser sveta, a tokom bogate karijere osvojio je 10 titula, ali nijedan grend slem. Dva puta je igrao finale Rolan Garosa, a bio je i učesnik četvrtfinala na Vimbldonu i US openu.