“Neka se Vučić, umesto što podvaljuje, dogovori sa ‘svojim’ Srbima u Crnoj Gori, jesu li za Veliku Srbiju ili demokratski suživot…”

0
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Crnogorsko Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je danas saopštilo da srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina, nego ravnopravan društveni činilac.

Ministarstvo se oglasilo povodom, kako piše, “populističko-politikantskog zahteva” predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi trebalo da “Srbi imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku”.

Povodom procene Vučića da bi Srbi u Crnoj Gori trebalo da imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, crnogorsko ministarstvo podseća da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i time “sebi onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije”.

Ministarstvo međutim navodi da ta mogućnost “uvek postoji kao opcija u demokratskom društvu”.

“Neka se predsednik Srbije, umesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa ‘svojim’ Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost celog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država”, kaže se u saopštenju.

(Beta)