Nedeljnik otkriva: 233 firme trguju srpskim oružjem. Otkud u jednoj od njih i Gašić iz Kruševca? – Čitajte u Nedeljniku

0
ilustracija, foto Profimedia

Nedeljnik je istraživao ko sve dobija ovakve dozvole kojima država daje mogućnost privatnim firmama da trguju naoružanjem i vojnom opremom. Trenutno, 233 kompanije i firme imaju dozvolu koju na kraju izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Za početak, vidi se da broj izdatih dozvola iz godine u godinu raste, a među onima koji ih dobijaju ima dosta pojedinaca koji su na razne načine povezane sa vladajućim strukturama.

Jedna od tih firmi je „Luknes“ iz Kruševca. Firma je dobila dozvolu za trgovinu oružjem 2014. godine, a osnovana je u decembru 2013. Ova firma se iste godine kada je dobila dozvolu za trgovinu pojavila kao posrednik u poslu trgovine oružjem u „Krušiku“ za potrebe jedne egipatske firme, a u „Krušiku“ se tada pričalo, prenose sagovornici Nedeljnika, da je vlasnik firme Nebojša Gašić rodbinski povezan sa Bratislavom Batom Gašićem, tadašnjim ministrom odbrane a sadašnjim direktorom BIA.

Ipak, izvoz oružja u Egipat je tada propao, a dokumentacija do koje smo došli pokazuje nesporazume u detaljima ugovora između Gašića i tadašnjeg direktora „Krušika“ Mladena Petkovića. Izvori Nedeljnika kažu da se tokom 2014. i 2015. godine u „Krušiku“ šaputalo o sukobu između ministra Gašića i direktora Petkovića upravo zbog ovog posla, kao i da je Gašić navodno hteo da smeni Petkovića, ali da u tome nije uspeo.

U svakom slučaju, „Luknes“ Nebojše Gašića iz Kruševca i dalje ima dozvolu za trgovinu oružjem, a njihovi finansijski podaci govore da su 2015. imali prihode od 36 miliona dinara, da bi u 2018. godini imali prihode od osam miliona dinara.

Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je u vreme izdavanja dozvole firmi „Luknes“ bio Bratislav Gašić, ima aktivnu ulogu u ovom procesu: daje saglasnost za izdavanje dozvola, a učestvuje i u odobravanju transporta , kao i stalnom nadzoru…

Opširnije o trgovini srpskim oružjem i kako su Libanu prodate neispravne rakete čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. januara. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog Nedeljnika

Uz prvi broj Nedeljnika koji izlazi ove godine svi čitaoci će na poklon dobiti knjigu o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Crnoj ruci, tajanstvenoj organizaciji o kojoj su i danas podeljena mišljenja, baš kao i o glavnom njenom junaku čija se senka nadvijala nad Jugoslavijom između dva rata, iako je on izgubio život pre njenog formiranja.