“Nećemo ni pričati o suverenitetu ako to podrazumeva da za sve pitamo Vašington”: Berlin neće promeniti stav o Severnom toku 2

0
STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

(Beta) – Berlin ne planira da se povuče u sporu sa SAD oko gasovoda Severni tok 2, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za agenciju DPA, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

“Ne treba da razgovaramo o evropskom suverenitetu ako to podrazumeva da sve što radimo u budućnosti bude onako kako to želi Vašington”, rekao je Mas uoči 20. januarua kada će Džozef Bajden preuzeti dužnost američkog predsednika od Donalda Trampa.

Berlin želi novi početak sa Vašingtonom u eri Bajdena nakon što su se odnosi pogoršali tokom Trampovog mandata, piše nemačka agencija DPA. Ali, kako je rekao Mas, i dalje će postojati sporne tačke.

“Nemačka vlada neće promeniti stav o Severnom toku 2. Važno je da smo usklađeni sa centralnim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani”, rekao je Mas.

DPA piše da se ne očekuje promena američke politike Bajdenovom inauguracijom i da izabrani predsednik, demokrata Bajden, kao i Tramp odbacuje projekat gasovoda.

Severni tok 2 treba da dovede ruski gas direktno u Nemačku, najveću ekonomiju Evropske unije, rutom ispod Baltičkog mora.

SAD su ocenile da je gasovod pretnja bezbednosti NATO saveznika u EU zbog sve veće zavisnosti od ruske energije i zapretile su novim sankcijama.

Oni koji podržavaju projekat Severni tok 2 optužuju SAD da samo žele da budu u poziciji da bolje prodaju sopstveni gas Evropi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500